Se 2011-artiklene her

Lokalhistorikere fra Otta fikk kulturprisen for 2010

BLIR SATT PRIS PÅ: Lokalhistorikerne Odd Martin og Per Erling Bakke fra Otta vil motta kulturprisen for 2010 under en kommunal kulturkveld neste år.

Kommunens driftsutvalg begrunner valget med at de gjennom en årrekke har lagt ned et stort og omfattende arbeid med å samle og skrive lokalhistorie, blant annet i bøkene til Sel Historielag og her på selhistorie.no. (14.11.2010) .............Les artikkelen


Slaget i Kringen – 400 år siden den 26. august 2012

Les mer her:
www.kringen1612.no

Artikkelen samlet: Steinbuklubben – mer enn en gutteklubb (24.10.2010)

Friidrett om sommeren og langrenn om vinteren (5)

STEINBUKLUBBEN: På Østlandske-tomta ved siden av det gamle slakteriet – dagens kommunehus og distriktsmedisinske senter – arrangerte en guttegjeng på 1960-tallet friidrettsstevner om sommeren og langrennskonkurranser om vinteren.

Det ligger mye læring i slik egenaktivitet, skriver Knut Lien i den siste artikkelen om Steinbuklubben.(10.10.2010) Les artikkelen

Steinbuklubben overvåket Otta fra Kleivrudåsen (4)

PÅ SKIFERGRUNN: Kleivrudåsen var et eldorado for en guttegjeng fra Otta i den kalde krigens tid.

Det kunne være både slitsomt og ikke helt ufarlig å bevege seg i dette området i mørke og våte høstkvelder. Det var godt ikke foreldrene våre visste hvor vi holdt til.

Det skriv Knut Lien om hyttebyggingen deres på skifergrunn rett overfor Otta. (02.10.2010).................... Les artikkelen

Steinbuklubben arrangerte basar med pilkast og skyting (3)

ARTIKKELSERIE: En av aktivitetene som Steinbuklubben tjente penger på, var å arrangere basar. Den foregikk i en av de gamle garasjene på Sagatun.

Det var tradisjonelle basaraktiviter, som for eksempel tipping av antall erter i et glass, loddsalg, pilkast og skyting med luftgevær.

Skyting med luftgevær ga godt med penger i basarkassa, skriv Knut Lien i sin artikkelserie på fem artikler. (26.09.2010)
...........................................
Les artikkelen

Steinbuklubben: Hytta skulle være solid (2)

HYTTE I SKOGEN: Mange unger bygde seg hytte i skogen på 1960-tallet, blant andre de ni guttene i Steinbuklubben på Otta.

Hytta skulle være solid, skriver Knut Lien i del to av artikkelserien om oppveksten Ogga lina.

Etter hvert utvidet de aktiviteten og inviterte med seg flere unger. (18.09.2010)

Steinbuklubben – mer enn en gutteklubb (1)

1960-TALLET: På begynnelsen av 1960-tallet, startet en guttegjeng fra Ogga lina en gutteklubb inspirert av datidens ungdomshelter.

De bygde seg hytte oppi nærmeste skiferbrudd og de arrangerte basarer og idrettskonkurranser nedpå flata. (12.09.2010)

I 1963 startet Knut Lien (t.v.) og Bjørn Johansen Steinbuklubben sammen med Bjarne Johanson, Per Erik Flatmoen, Knut Stenersen, Tor Olstad, Thor Syversen, Jan Lien og Jørn Martinsen. Dette bildet er tatt et par-tre år tidligere, rundt 1960.

selhistorie.no åpner for bidrag på vår Facebook-side

Som en prøveordning har vi nå åpnet for at alle som liker vår Facebook-side Lokalhistorie fra Sel kommune selv kan legge ut lokalhistoriske bilder, tekster og videosnutter som de vil dele med andre. Om noen f.eks. har lyst til å kommentere eller komme med tilleggsinformasjon til artiklene våre her på dette nettstedet er det også bare skrive på Facebook-veggen. (20.08.2010)
Kjell Arne Bakke, redaktør

Besøk Facebook-siden: Lokalhistorie fra Sel kommune

Martnasgeneral minnes oppveksten på Otta i etterkrigstida

SENTRUM-OPPVEKST: Jan Petter Hammervold, styreleiar i Ottamartnan, minnes oppveksten i stasjonsbyen, her saman med klassa si på 50-talet.

Han minnes krigane mellom Ogga og Nea lina, tendensen til småborgarskap og dei to pølsebuene. Dei gjorde at Otta tok eit langt steg frå dei andre tettstadene i dalen. (06.06.2010) .................Les artikkelen

selhistorie.no er nå på Meld deg på RSS-feed her

Thorgård Pensjonat – for de vegfarende vestover (27)

OTTDALEN: Omkring1925 startet Ragnhild Aasåren pensjonat på heimgarden (bildet).

Thorgård Pensjonat lå like inntil ferdselsvegen til Ottadalen og Vestlandet, og var dermed et godt overnattingsalternativ for de vegfarende i 1920- og 1930-årene. (25.05.2010) .....Les artikkelen

Heggelund Pensjonat – også for konge og kronprins (26)

OTTDALEN: Svenske Ernst G. Roos bygde Heggelund under første verdenskrig, men det måtte en ny krig til før pensjonatet fikk storfint besøk.

Kongen og Kronprinsen søkte dekning her mens tyskerne bombet dalen. Les også hvaMari Eglum (Grønn) fortalte om dette til lokalavisa GLT. (13.05.2010).....................Les artikkelen

Bjørkly Kafé for turister, bygdafolk og lojserende (25)

SELSVERKET: Nederst i Verkensbakkom, like ovenfor der Mysusetervegen tar av fra E-6, ligger Bjørkly, huset til familien Barhaugen.

Her dreiv Mathias og Kari Barhaugen kafé og overnattingsvirksomhet i 1950-årene. (10.05.2010)

Dette bildet fra 1950 viser to motorsyklister på reisefot etter et opphold på Bjørkly hos Mathias og Kari Barhaugen. To av barna deres, Berit og Einar (den minste), er også med på bildet. Bildet er utlånt av Olav Barhaugen, Skjærhalden.

Medbrakt mat på Kaffestuggu på Stampen (24)

PAPIRHUSET: I papirhuset på Stampen på Selsverket møttes karene ved langbordet og kjøpte seg kaffe hos Kari Stampen, mat hadde de med fra heime.

Det ble drukket mye kaffe mens de ventet på at kornet ble malt.
(05.05.2010)...............Les artikkelen
Kaffestugu var i Papirhuset, huset til høyre i forgrunnen. Bildet er fra 1917.

Båtevjen det seinere Elva Kro (23)

SKANSEN: Våren 1992 åpnet Båtevjen, hvor det også var servering med plass til 20 gjester. Tre år seinere overtok Astrid Berglien og endret navnet til Elva Kro. I 1998 var det slutt på serveringen. (28.04.2010)
Båtevjen lå der kjedebutikken Sport 1 ligger i dag, nederst i høyre på dette bildet.

Åses Friluftskafé – ungdommens kafé (22)

KLEIVEN-TOMTA: Det var et friskt pust i stasjonsbyens uteliv, da Åse Kleiven omkring 1950 etablerte seg med utekafé på Otta Autos tomt ut mot Storgata. Kafeen var et populært tilbud for turister og Otta-folk. (21.04.2010) Les artikkelen

Åses Friluftskafé i 1952.
Bildet er utlånt av Stig Sørlie Pettersen.

Nyheim – gjestehus med skjenkerett om sommeren (21)

SLETTEN-HUSET: Rundt forrrige århundreskifte startet Harald Hougner fra Lillehammer losjivirksomhet og landhandel i Nyheim, dagens Storgata 5. Fire gjesterom gav plass til ti overnattingsgjester. Om sommeren hadde han skjenkerett for øl og vin. (14.04.2010)

Les artikkelen
Losjivirksomheten på Nyheim – i dag kjent som Slettten-huset – opphørte trolig i 1916, da Anne Hougner solgte huset etter mannens død.

Vi får stadig flere Facebook-tilhengere
Over 700 har meldt seg inn i vår Facebook-gruppe Lokalhistorie fra Sel kommune.
Bli tilhenger, og følg oss på Faceebook.
(08.04.03.2010) Besøk oss på Facebook!

Brit Klomstad drev hotellbedrift i Storgata (20)

HOTELL: Ugifte Brit P. Klomstad fra Lesja drev hotellbedrift i det som senere ble baker Larsens hus. Sammen med søsteren Marit leide hun ut rom rundt forrige århundreskifte. (08.04.2010)

Les artikkelen

Helt foran i bildet innenfor gjerdet ses tomtem til Iver Rakstad, som huset Klomstads hotellbedrift, seinere baker Larsens hus.

Mari Havns hus var forløperen til Pillarguri Café (19)

110 ÅR: I ”Mari Havns hus” drev hovedpersonen en mindre kafé og hotellbedrift. Foruten mat og kaffe, som kostet 25 øre, kunne en også få kjøpt øl hos Mari. Da Sell Sparebank etablerte seg i 1909, fikk banken leie rom hos henne. For rom, renhold og varme fikk hun 30 kroner året. (24.03.2010)

Se alle våre artikler her

Bondeheimen ble startet i bygning fra 1690-årene (18)

SUNDT-FAMILIEN: Henrik og Petra Sedell kjøpte eiendommen i 1925 og startet Bondeheimen. Her var det kafé og losji til leie, to enkelt- og tre dobbeltrom i andre etasje. På tomta stod det tidligere et annet hus, der det fra tidlig 1900-tall også ble drevet kafé og losjihus. (18.03.2010)

Bondeheimen er trolig Ottas eldste hus og er av Fylkeskonservatoren vurdert som verneverdig.

Otta Inn – stedets første kafeteria (17)

SELVBETJENING: Det var en liten revolusjon i kafélivet, da Otta Samvirkelag i 1955 åpnet kafeteria på Otta. Kafékulturen var dermed i ferd med å endre seg, nå fylte en sjøl opp kaffekoppen, tok med ei kake og betalte – ferdig med det, raskt og effektivt. (14.03.2010)

Baker Løkke utvidet med konditori i 1950-årene (16) 

KONDITORI: Det var noe nytt i Ottas kafétilbud, da baker og konditor Per Løkke i begynnelsen av 1950-årene gikk over fra et rent bakeriutsalg til å drive konditori i Løkkehuset. (09.03.2010) Les artikkelen

Til høyre ses huset til baker Løkke, som seinere ble utviklet til kafé og gatekjøkken.

Dølastugu ble etablert av sjoavær (15)

SENTRALT: Dølastugu ble etablert i 1931 av Lina Bilben fra Sjoa. Huset hadde sju gjesterom og kunne om nødvendig gi losji til 20 overnattingsgjester. Vinterstid var flere rom leid ut til skoleelever. (02.03.2010)
......................................
Les artikkelen
Blant de mange som holdt til på Dølastugu var fortatteren Tor Jonsson, som bodde her da han var journalist og redaktør av lokalavisa Dølabladet. Huset ble revet i forbindelse med første byggetrinn av Otta Kjøpesenter.

Smedkafeen for bønder i byen (14)

VENTEROM: Bøndene fra områdene omkring Otta oppsøkte Smedkafeen, mens de fikk skodd hesten eller fikk utført annet smedarbeid i smia like ved. Ventetida benyttet de over kaffekoppen hos fru Svendsrud. (26.02.2010)

Smedkafeen lå like ved Otta Ysteri. Huset ble flyttet på 1950-tallet, etter at kafeen opphørte. Her er det på ny tomt, tvers over gata for Ottatunet Kjøpesenter. Bygget ble revet i 2001.

Oline Jostuens kaffestuggu for mannens bekjente (13)

KAFFESERVERING: Oline Jostuen dreiv en mindre form for kafédrift heime i stua si. Her ble det ofte spilt kort, og den som tapte måtte betale for serveringen. (20.02.2010)................Les artikkelen

I dette huset , like ved Otta skole, dreiv Oline Jostuen kaffeservering i mange år. Huset er seinere restaurert og eies idag av Ivar og Inger Grindhaugen, som har lånt ut bildet.

Kleivkafeen startet på Koopen og fortsatte ved Parken (12)

KLEIVENHUSET: Petter og Kari Kleiven dreiv kafeen sin sør for Parken, det som tidligere var Martnasplassen.

Lokalene ble under krigen rekvirert av tyskerne, og etter dette stoppet kafédriften. (14.02.2010)

1924: Kleivenhuset , der Kari og Petter Kleiven seinere startet kafé. Her er familien avbildet sammen med noen av sine bekjente.

Kafé Kvil hadde hjemmelaget bondekost (11)

1937-1972: Da Lina og Ola Sveine i 1935 kjøpte tomt ”Nea lina” kalte de eiendommen for Kvil. Navnevalget tydet på at de hadde tanke om å drive kafé – et sted der folk kunne ta en liten kvil. Og i 1937 var Kafé Kvil en realitet. Helt fram til 1972 tok mange matpausa si der. (10.02.2010)

Kringen Kafé lå i Bakkehuset (10)

ARTIKKELSERIE: Ikke mange av dagens Otta-borgere husker at det var en kafé på Otta som hette Kringen kafé. Den var i huset til poståpner Johan Bakke – seinere kjent som Bakkegården i Storgata 13.

Dette bildet fra 1938 viser Bakkehuset med skiltet ”Kringen Kafé – Lunch”. I andre etasje var det to rom som en periode ble brukt som losji
for gjennomreisende.
(07.02.2120).
.Les artikkelen


Grand Gjestegård på historisk grunn (9)

HISTORISK: Grand Gjestegård hadde en sterk historisk forankring, da bedriften åpnet 1. desember 1983. Her var det skysstasjon fra 1896, og i 1910 ble Grand Hotell flyttet hit da hotellet like ved brant ned til grunnen året før. (03.02.2010)

Foto: Kjell Myhr

Solstad startet med å avlaste Otta Hotell (8)

JUBILEUMSÅR: Virksomheten på Solstad startet i det små på 1950-tallet, da Lorås-familien begynte å ta imot overnattingsgjester, som Otta Hotell ”sendte over” når de sjøl ikke hadde plass. Tanken om kafédrift modnet, og 1. juli 1960 åpnet Solstad Kafé.

1. juli 2010 er det 50 år siden Solstad Kafé tok imot sine første gjester.

Ajo Café oppkalt etter kjøpmann Arne Jordet (7)

VARESENTER: Vertshusholder Jon Selfors fra Kvam startet Ajo Café. Det skjedde i 1975, i forbindelse med at Arne Jordet dette året etablerte sitt Ajo Varesenter i Madsliens nye forretningsgård i Storgata 17. (28.01.2010)

Arne Jordet dreiv i mange år kafé i tilknytning til sitt varesenter i Madslienbygget. Da han sluttet i 1992, ble Ajo Café drevet videre av andre leietagere inntil den etter noen år ble nedlagt. I de tidligere kafélokalene er det i dag (2010) restaurantvirksomhet..Bildet er utlånt av Otta2000.com

Frichs Konditori lokket med ishockey- og kulespill (6)

KONDITORI: På 1950-tallet ble det like ved jernbaneovergangen etablert ytterligere et serveringssted ”Ogga lina”: Frichs Konditori.

Datidens Otta-ungdom husker sikkert de mange spillene som konditoren fra Dombås lokket med i Engerbygget.

På plassen foran inngangen var det anlagt for uteservering, slik bildet viser. (23.01.2010) ..................Les artikkelen

Otta Jernbanerestaurant – ti minutters opphold (5)

HISTORIE: På begynnelsen av 1900-tallet ble Otta Jernbanerestaurant etablert som et tilbud for togreisende. De reisende hadde ti minutter på seg til å innta måltidet. Med skysstasjonen forsvant etter hvert tilbudet. (20.01.2010)

Jernbanerestauranten på Otta er for lengst opphørt. Og til overmål heter heller ikke stasjonen lenger Otta Jernbanestasjon. Otta Skysstasjon er dagens navn.
......................................................
Les artikkelen

Loftsgårds- og Rustenkafeen drevet av samme person (4)

HUSET ER REVET: Martha Rusten dreiv først Loftsgårdskafeen, før ho flytta over vegen og starta Rustens Kafé i eget hus. Denne kafeen dreiv ho til 1928, da ho og mannen solgte huset til Sell Sparebank. (17.01.2010)

Tvers over vegen for Wangenhuset dreiv Martha Rusten kafé i flere år. Huset ble revet i 1957, og i dag (2010) er det et større forretningsbygg på eiendommen. .......................Les artikkelen

Wangen Kafé i et av Ottas eldste hus (3)

FØRKRIGSKAFÉ: Det tidligere Wangenhuset i Storgata 28 er et av Ottas eldste, satt opp i 1890-årene. Jakob Wangen kjøpte huset i 1913 og startet butikk. Vegg i vegg med butikken startet kona, Klara Wangen, kafé. (13.01.2010)

Wangen-huset rundt 1925-1930 viser kaféinngangen til venstre. Bilen er en Oldsmobile, 1923-modell som tilhørte Jakob Wangen. ................................... Les artikkelen

Central Café for stamgjester og forbipasserende (2)

STAMGJESTER: Huset, der familien Jakobsen dreiv Centralkafeen, er for lengst revet. Kafeen ble nedlagt i 1965, etter 48 års drift.

I likhet med flere av kafeene på Otta hadde Centralkafeen også sine stamgjester, som jernbanefolk og ansatte i nærliggende bank og trygdekontor. (10.01.2010)

Jon Borres Kafé og Logihus og etterfølgeren Sagatun (1)

BORREMOEN: Øverst i byen lå Jon Borres Kafé og Logihus – Borremoen, som ble etablert tidlig på 1900-tallet av norsk-amerikaneren John O. Borge.

Forløperen til Sagatun Gjestgiveri hadde plass til 18 nattegjester fordelt på to etasjer. Kristian O. Lien kjøpte Sagatun i 1921 av kjøpmann Aasen. (06.01.2010)

Bildet, trolig fra 1922, viser Kristian og Ingeborg Lien foran Sagatun sammen med barna (fra venstre), John, Ola og Mari. Skiltet på veggen viser at de allerede da dreiv kafé og losji.

Kafeer og losjihus på og rundt Otta i over hundre år

NY ARTIKKELSERIE: Otta og omegn hadde 31 kafeer og losjihus mellom år 1900 og 2000. Til tider var det åtte-ni samtidige kafeer.

Det skriver lokalhistoriker Per Erling Bakke som har tatt et dypdykk i Ottas kaféliv de siste hundre årene. De nærmeste ukene presenterer han en artikkelserie om disse kafeene her på selhistorie.no. (06.01.2010)
Les mer

Se alle artiklene fra 2007, 2008 og 2009 her
(Filen er på 1,6 MB, så det kan ta litt tid før den åpner seg.)

Vi tar i mot lokalhistoriske bidrag med tanke på publisering

Tips oss eller send artikkel hit for vurdering

_______________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i allerede papirpubliserte artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

selhistorie.no har et samarbeid med otta2000.com, Sel Historielag og næravisa Norddalen på Otta om utveksling av lokalhistorisk stoff og bilder.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag.

Organisasjonsnummer 990 783 624

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 27. oktober 2012.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo

_______________________________________________________________________.

Samarbeidende nettsteder som i første omgang baserer seg på lenker til artiklene på selhistorie.no:

gardshistorie.no, seterhistorie.no, posthistorie.no og lokalhistorikk.no

Ansvarlig redaktør også for disse sidene: Kjell Arne Bakke

Organisasjonsnummer: 990 783 624
Navn/foretaksnavn: KJELL ARNE BAKKE
Organisasjonsform: Enkeltpersonforetak
Forretningsadresse: Solligrenda 52
0491 OSLO
Kommune: OSLO
Postadresse: -
E-postadresse: kjell_arne.bakke@getmail.no
Internettadresse:
Telefon: 22 15 48 89
Mobil: 99 25 32 35
Telefaks:
Registrert i Enhetsregisteret: 20.01.2007
Stiftelsesdato: -
Innehaver Kjell Arne Bakke
Næringskode(r): 72.400 Drift av databaser
Sektorkode: 790 Personlig næringsdrivende

Antall sidebesøk på selhistorie.no:

(registrert fra mars 2007)

.View My Stats