Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden    

Bjørkly Kafé for turister, bygdafolk og lojserende (25)

Nederst i Verkensbakkom, like ovenfor der Mysusetervegen tar av fra E-6, ligger Bjørkly, huset til familien Barhaugen. Her dreiv Mathias og Kari Barhaugen kafé og overnattingsvirksomhet i 1950-årene.

Dette bildet fra 1950 viser to motorsyklister på reisefot etter et opphold på Bjørkly hos Mathias og Kari Barhaugen. To av barna deres, Berit og Einar (den minste), er også med på bildet. Bildet er utlånt av Olav Barhaugen, Skjærhalden.

Av Per Erling Bakke, Otta

Artikkel 25 av 27:
Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om kafeer og losjihus på og rundt Otta på 1900-tallet.
Se alle artiklene så langt her
Krig og okkupasjon var over. Boligbyggingen var i gang, og turisttrafikken kom etter hvert i virksomhet igjen.
Med Olav Barhaugen som kilde bringer selhistorie.no med dette nok en beretning om kafédrift på Otta og omegn, denne gangen fra Selsverket i 1950-årene. 
I 1948 bygde Mathias og Kari Barhaugen et relativt stort bolighus med rom nok for utleie.

Turister
Med Ulafossen like ved, og vegen til Mysuseter og Rondane forbi døra, var det naturlig for turister å ta en stopp på Bjørkly for mat og kaffe – eller for å leie seg rom for natten.

Bygdafolk
Kafeen var et rom i første etasje. Hit kom også bygdefolk, flere av dem var gardbrukere som tok seg pause mens de ventet på at kornet deres ble malt på mølla i Stampen.

Losjerende
Utenom sommersesongen var rommene leid ut til folk som hadde arbeid i nærområdet, som lærervikarer, tømmerkjørere og sagbruksarbeidere. Kafédriften opphørte imidlertid etter noen år, mens losjivirksomheten varte til slutten av 1950-årene.
Her er skiltet som viser at det var nattekvarter på Bjørkly. Skiltet var like godt etter 50 års bevaring på Bjørkly-loftet.

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 10.05.2010

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om de mange kafeene og losjihusene som har vært på Otta gjennom 1900-tallet. Beretningen omfatter 28 virksomheter på Otta og tre i nærliggende områder. Bare tre av dem eksisterer fortsatt i 2010. Serien starter med virksomhetene ”Ogga lina” og ender ved Lågens bredd, før vi presenterer dem som lå utenfor Otta sentrum.

______________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

selhistorie.no har et samarbeid med otta2000.com, Sel Historielag og næravisa Norddalen på Otta om utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag og bilder.

Organisasjonsnummer 990 783 624

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 10. mai 2010.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo