Mari Havns hus var forløperen til Pillarguri Café (19) I ”Mari Havns hus” drev hovedpersonen en mindre kafé og hotellbedrift. Foruten mat og kaffe, som kostet 25 øre, kunne en også få kjøpt øl hos Mari. Da Sell Sparebank etablerte seg i 1909, fikk banken leie rom hos henne. For rom, renhold og varme fikk hun 30 kroner året. Dette bildet fra omkring 1912 viser de tre generasjonene som etter hvert dreiv kafé og overnatting på Pillarguri. Mari Havn (til høyre) som startet virksomheten og etterfølgerne Thora og Torstein Romundgård sammen med datteren Martha. Av Per Erling Bakke, Otta
Mari Rasmusdatter Havn fikk en sentral eiendom ”Nea lina”, da hun i 1900 fikk fradelt tomt fra Sygard Loftsgård. Navn på eiendommen tok hun naturlig nok fra familienavnet sitt fra Øvre Havn, der hun var fra. Havnstad lå tett ved hovedvegen gjennom Otta og besto til å begynne med av ei tømra stue med to rom og kleva (lite rom). 1900: Kafé og overnatting
Foruten mat og kaffe, som kostet 25 øre, kunne en også få kjøpt øl hos Mari. Nye generasjoner tok over
Om det nå var Mari eller hennes etterfølgere som fikk den geniale idé å kalle kafeen for Pillarguri er uvisst. Med navnevalget ble folk minnet om over 300 år gammel krigshistorie fra Sel, dermed æret man også ungjenta Guri som ga navn til Pillarguritoppen. Og med tiden ble hun også motiv til Sel sitt kommunevåpen. Nye eiere I 1999 fulgte yngste bror Odd opp familiebedriften, og han visste å sette lokalt preg på kafeen. Blant annet på veggene store bilder (postkort) i glass og ramme som viste stasjonsbyen fra første del av 1900-tallet samt gamle jernbaneeffekter.
Møtested for folk flest
2010: Byens eldste kafé
Pillarguri 2006 Pillarguri er gjennom årene blitt betydelig utbygd. Dette bilde fra 2006 viser huset før gjestekapasiteten ble utvidet med overbygd terrasse. Til høyre sees Bondeheimen med Centrum Magasin i bakgrunnen. Pillarguri 2009 Pillarguri 2009 Pillarguri ligger sentralt i Ottas gatebilde og i år (2010) er det 110 år siden kafédriften startet opp der. Dagens kafètilbud spenner over et vidt spekter, der en på menylista blant annet finner tradisjonsrik norsk mat fra eget kjøkken. Og i helgene er det åpen bar med alle rettigheter. Ved spesielle anledninger står også livemusikk på programmet.
Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 24.03.2010
______________________________________________________________________ selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune. selhistorie.no har et samarbeid med otta2000.com, Sel Historielag og næravisa Norddalen på Otta om utveksling av lokalhistorisk stoff. Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag og bilder. Organisasjonsnummer 990 783 624 Les mer om de lokalhistoriske artiklene her. Denne siden ble sist oppdatert Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo
|