Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden

Nyheim – gjestehus med skjenkerett om sommeren (21)

Rundt forrrige århundreskifte startet Harald Hougner fra Lillehammer losjivirksomhet og landhandel i Nyheim, dagens Storgata 5. Fire gjesterom gav plass til ti overnattingsgjester. Om sommeren hadde han skjenkerett for øl og vin.

Losjivirksomheten på Nyheim – i dag kjent som Slettten-huset – opphørte trolig i 1916, da Anne Hougner solgte huset etter mannens død. Her er huset avbildet i 1906.

Artikkel 21 av 26:
Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om kafeer og losjihus på og rundt Otta på 1900-tallet.
Se alle artiklene så langt her

Av Per Erling Bakke, Otta

Rett overfor Pillarguri er eiendommen Nyheim, i dag bedre kjent som Jernia og beliggende i Storgata 5.

I den eldste del av forretningsgården, hvor det i dag (2010) er frisørsalong og leilighet, startet Harald Hougner fra Lillehammer landhandel og losjivirksomhet etter han kjøpte huset i 1898.

Fire gjesterom
I huset var det fire gjesterom i andre etasje med plass til ti overnattingsgjester. Hougner hadde også skjenkerett for øl og vin, men bare i sommermånedene.

Av gjester på gjennomreise var det flere handelsreisende. Skyss kunne de også få på Nyheim; Hougner fikk nemlig fogdens bevilgning for skysstrafikk med én hest sommeren 1905.

Solgt da mannen døde
Hougners husstand besto av hustru og to barn, foruten en handelsbetjent. Trolig var også de engasjert i arbeidet med losji- og butikkdriften. Losjivirksomheten opphørte trolig da Anne Hougner i 1916 solgte huset etter mannens død.

Les også:
Paul I. Sletten drev
landhandel fra 1919

Paul I. Sletten startet Otta Landhandleri for 90 år siaFortsatt assortert vareutvalg i dagens butikk..
På Otta Landhandleri (tv.)
Her kunne en få kjøpt mat - og forbruksvarer, skotøy, klær, jernvare og bygningsartikler.

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 14.04.2010

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om de mange kafeene og losjihusene som har vært på Otta gjennom 1900-tallet. Beretningen omfatter 28 virksomheter på Otta og tre i nærliggende områder. Bare tre av dem eksisterer fortsatt i 2010. Serien starter med virksomhetene ”Ogga lina” og ender ved Lågens bredd, før vi presenterer dem som lå utenfor Otta sentrum.

______________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

selhistorie.no har et samarbeid med otta2000.com, Sel Historielag og næravisa Norddalen på Otta om utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag og bilder.

Organisasjonsnummer 990 783 624

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 10. april 2010.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo