Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden

Heggelund Pensjonat – også for konge og kronprins (26)

Svenske Ernst G. Roos bygde Heggelund under første verdenskrig, men det måtte en ny krig til før pensjonatet fikk storfint besøk. Kongen og Kronprinsen søkte dekning her mens tyskerne bombet dalen.

Av Per Erling Bakke, Otta

Artikkel 26 av 27:
Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om kafeer og losjihus på og rundt Otta på 1900-tallet.
Se alle artiklene så langt her

Det var under første verdenskrig at svenske Ernst G. Roos førte opp et stort to etasjers tømra bolighus på tomt utskilt fra Øvre Dahle. Eiendommen lå to km vest for Otta ved hovedvegen oppover Ottadalen, den seinere riksveg 15.

Mye brukt til bryllup og festlige arrangement

Her dreiv kona hans, Anna Roos, Heggelund Pensjonat. Stedet var mye brukt ved brylluper og andre festlige arrangement, blant annet var det her de første ”gubbeballene” ble arrangert.

Årene omkring 1954 var pensjonatet leid ut til og drevet av søstrene Magnhild og Kari Sætrom fra Brennhaug (Dovreskogen). Rundt 1960 kom imidlertid eiendommen på

andre hender, og det tidligere pensjonatet ble ombygd og leid ut til leiligheter. Fru Roos hadde fortsatt sin bolig der. Etter en brann i 1982 ble deler av tømmerbygningen solgt og satt opp i Bøverdalen.

Konge og kronprins overnattet på Heggelund

Heggelund kom til å spille en rolle krigsvåren 1940. Kongen og Kronprinsen var på flukt fra de tyske okkupantene. På sin ferd kom det kongelige følget med tog til Otta jernbanestasjon seint på kvelden lørdag 13. april eller over midnatt.

Mari Eglum, (Grønn) den gang 16 år gammel og ansatt hos fru Roos, fortalte i ettertid til lokalavisa GLT: 

– Stasjonsmester Andresen ringte fru Roos og spurte om det var ledige rom. Fru Roos var reservert, det var jo mye slags folk på farten disse dagene. Stasjonsmesteren overbeviste henne imidlertid at ”det er skikkelige folk”. Ola Pladsen, sjåfør i OGS, kjørte følget til Heggelund.

Det var stummende mørkt da fru Roos tok i mot gjestene med fjøslykt. Utenfor sto en høy sivilkledd mann i svart, sid frakk, med lua godt nedtrukket. Det var Kong Haakon! De to andre var Kronprins Olav og hans adjutant, major Østgaard. Konge og kronprins fikk rom sammen, mens adjutanten fikk et lite rom ved siden av.

Kong Haakon og daværende Kronprins Olav avbildet på en hytte noen dager før de kom til Otta i aprildagene 1940. De to andre på bildet er ingeniør Johan Anker og Kongens adjutant, oberst Oswald Nordlie.

Fra Folk og Land, 7. februar 1970.

Under det to-tre dager lange oppholdet var området godt bevoktet og ingen fikk forlate stedet. Under huset var ei aurbu og den ble brukt som tilfluktsrom når tyske fly fløy over. Da følget reiste videre på sin flukt (til Sandbu i Vågå) fikk de alle klemmer av de sjeldne gjestene, minnes Mari.

Statsråd på Otta
For øvrig ble det holdt statsråd under oppholdet på Otta, og det var herfra at kongen kringkastet sitt budskap til det norske folk via Hamar og Vigra kringkaster.

Les også artikkelen om 15-åringen som tok i mot Kongen og Kronprinsen på Bjørkheim Hotell.

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 13.05.2010

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om de mange kafeene og losjihusene som har vært på Otta gjennom 1900-tallet. Beretningen omfatter 28 virksomheter på Otta og tre i nærliggende områder. Bare tre av dem eksisterer fortsatt i 2010. Serien starter med virksomhetene ”Ogga lina” og ender ved Lågens bredd, før vi presenterer dem som lå utenfor Otta sentrum.

______________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

selhistorie.no har et samarbeid med otta2000.com, Sel Historielag og næravisa Norddalen på Otta om utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag og bilder.

Organisasjonsnummer 990 783 624

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 13. mai 2010.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo