Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden

Oline Jostuens kaffestuggu for mannens bekjente (13)

Oline Jostuen dreiv en mindre form for kafédrift heime i stua si. Her ble det ofte spilt kort, og den som tapte måtte betale for serveringen.

Les om Steinar Jostuen lengre ned i artikkelen.

Oline Jostuen og Ruth Elise, datter til Mari Killi (f. Stormyrengen), Dovre. Dette og de andre bildene av Oline Jostuen er ulånt av Martin Stenersen (barnebarn til Oline og Steinar Jostuen).

Av Per Erling Bakke, Otta

Artikkel 13 av 26:
Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om kafeer og losjihus på og rundt Otta på 1900-tallet.

Se alle artiklene så langt her

Rett over for Otta skole, i Skolegata 5, ligger huset til Ivar og Inger Grindhaugen.Tomta ble fradelt Søre Loftsgård i 1920, og her bygde Oline og Steinar Jostuen huset sitt.

Kom fra Heidal og Sør-Fron
Opprinnelig var Steinar fra Heidal, men han flyttet i unge år til Sør Fron der Oline var fra.

Steinar var skiferarbeider, i tillegg dreiv han også transportvirksomhet, først med hest. Seinere skaffet han seg en liten T-Ford lastebil.

Oline solgte kaffe
Oline dreiv en mindre form for kafédrift heime i stua si. Hit kom bekjente av Steinar, og enkelte ganger slo de et slag kort over kaffebordet sammen med Steinar. Den som tapte kortspillet måtte som regel betale for serveringen.

Kjent figur i stasjonsbyen
Steinar Jostuen (født i 1864) hører så absolutt til det gamle Ottamiljøet der han i "alle år" var en kjent figur i stasjonsbyens gatebilde.

Steinar var en slagferdig person som hadde sine gode replikker og skapte muntrasjon rundt seg. Ett av hans mange uttrykk om andre var "din navelbakst".

Dreiv handel med hest
I flere år dreiv han i ganske stor utstrekning handel med hest. Han var årviss på lokale utstillinger og markeder, blant annet på Stav (Tretten), Smedstadmoen og Lillehammer. 

Ellers var han midtpunktet når han i årene før krigen spilte opp til martnasdans i "Klebersalen" på den gamle martnasplassen (Parken).   

Steinar Jostuen avbildet i Bakkegarden. Han døde i 1944.

Bildet ble utlånt av Ola Tamburstuen,, som Sel Historielag skrev minnord om den 2/9-09, etter at han døde brått.

Skiftet etternavn
Steinar het opprinnelig Stener Knutsen og var fra Heidal. Familien flyttet til Stjørdal da han var 12 år. Etter konfirmasjonen flyttet han til Sør Fron. Her giftet han seg med Oline Olsdatter og tok navnet Jostuen etter stedet de bodde. På Sør-Fron kjørte han under jernbaneanlegget med et par hester.

Seinere flyttet familien til Sel der de kjøpte bruket Flåtten i lia opp for Otta. Han hadde også et 100 mål stort område på Selsmyrene, som han dyrket opp en del av.

Utklipp fra avisa Laagen i 1944, da Steinar Jostuen fylte 80 år.

Oline Jostuen (t.v.) og en for oss foreløpig ukjent kvinne.

Oline Jostuen (t.v.) og Marit Bekkemellem. Marits barnebarn, Ewa Irene Bekkemellem, forteller at bestemoren var gift med Ole. De var foreldre til Sigurd, Solveig, Oskar, Oddvar, Redvald, Olga og Martin Bekkemellem..

Oline Jostuen og Arvid Vårhus.


Oline Jostuen dreiv kaffeservering heime i huset sitt i mange år. Det lå tvers over vegen for Otta skole. Dette bilde fra ca. 1950 viser Bjørn Rusten (til venstre) og Martin Stenersen sammen med en nabo, Magnhild Stenersen Rist. Huset er seinere restaurert og eies idag av Ivar og Inger Grindhaugen som har lånt ut bildet.

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 20.02.2010

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om de mange kafeene og losjihusene som har vært på Otta gjennom 1900-tallet. Beretningen omfatter 28 virksomheter på Otta og tre i nærliggende områder. Bare tre av dem eksisterer fortsatt i 2010. Serien starter med virksomhetene ”Ogga lina” og ender ved Lågens bredd, før vi presenterer dem som lå utenfor Otta sentrum.

_____________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i allerede papirpubliserte artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

...

selhistorie.no har et samarbeid med næravisa Norddalen på Otta om gjensidig utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag.

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 10. april 2010.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo