Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden

Solstad startet med å avlaste Otta Hotell (8)

Virksomheten på Solstad startet i det små på 1950-tallet, da Lorås-familien begynte å ta imot overnattingsgjester, som Otta Hotell ”sendte over” når de sjøl ikke hadde plass. Tanken om kafédrift modnet, og 1. juli 1960 åpnet Solstad Kafé.

JUBILEUMSÅR: 1. juli 2010 er det 50 år siden Solstad Kafé tok imot sine første gjester.

Av Per Erling Bakke, Otta

Artikkel 8 av 26:
Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om kafeer og losjihus på og rundt Otta på 1900-tallet.

Se alle artiklene så langt her

Sommeren 2010 kan Svanhild og Knut Sagsletten og datteren Siw jubilere. Da er det nemlig 50 år siden kafèdriften startet opp på Solstad. Det var foreldrene til Svanhild, Otto og Olga Lorås, som la grunnlaget for dagens kafé.

Den er et utpreget famileforetak der også dagens tredje generasjon, Line og Christine, tar sin tørn, når det trengs. Og alt som serveres på fat, er hjemmelaget – fra husets eget kjøkken.

Startet i det små
Familien Lorås flyttet til Otta på 1950-tallet hvor Otto Lorås arbeidet som rørlegger. Før tiåret var omme kjøpte han eiendommen Solstad av tannlege David Hjelvik.

Det hele startet i det små ved at de tok i mot overnattingsgjester, gjester som Otta Hotell ”sendte over” når de sjøl ikke hadde plass. Etter hvert modnet tanken om å gå over til kafèdrift – og 1. juli 1960 ble Solstad Kafé åpnet. Da, som nå, var det et tiltak som krevde felles familieinnsats og der døtrene Lillian og Svanhild deltok sammen med mor Olga og hennes søster, Kristine Orderløkken.

Tilfredse kunder
Med årene ble kafèlokalet utvidet og etter hvert ble det også bygd stor terasse for uteservering. Med sitt heimekoselige miljø, blant annet med gamle Ottabilder på veggene, er kafeen et populært sted, ikke minst for de mange som har Solstad som sin stamkafé. Et populært tilbud er  ukedagenes forskjellige menyer av varmmat. I gjesteboka kan en lese mange godord fra fornøyde kunder om både service, mat og miljø.

Ros fra utskremt NRK-team
Dette er en av mange hilsener i gjesteboka:

Et ”utskremt” NRK-team på vei fra Lesja til Lillehammer. På Otta utbryter fotograf Harald Gundersen: ”Vi må innom Solstad. Der er det lenge siden jeg har vært”

”Solstad, hva er det?” svarer en lettere animert reporter Ole Martin.

”Vent til du får se” svarer fotografen.

En halvtime seinere. Reporteren har fått visshet, og angrer ikke.

Takk for god kaffe, nydelig wienerbrød og godt humør.

Tiltredes ! Harald

Ole Martin Sponberg

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 31.01.2010

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om de mange kafeene og losjihusene som har vært på Otta gjennom 1900-tallet. Beretningen omfatter 28 virksomheter på Otta og tre i nærliggende områder. Bare tre av dem eksisterer fortsatt i 2010. Serien starter med virksomhetene ”Ogga lina” og ender ved Lågens bredd, før vi presenterer dem som lå utenfor Otta sentrum.

Det nedbrente Grand Hotell stod på Solstad-tomta

Grand Hotel som Knud Loftsgaard bygde på Sygard Loftsgaard i 1890-årene, var i sveitserstil, en svært representativ og dominerende byggestil i den tida. Hotellet brant ned i 1909. Hotellet lå der Solstad kafé er i dag (2010). Foto: H.H. Lie, 1899.
______________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i allerede papirpubliserte artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

...

selhistorie.no har et samarbeid med næravisa Norddalen på Otta om gjensidig utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag.

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 22. mars 2010.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo