Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden

Wangen Kafé i et av Ottas eldste hus (3)

Det tidligere Wangenhuset i Storgata 28 er et av Ottas eldste, satt opp i 1890-årene. Jakob Wangen kjøpte huset i 1913 og startet butikk. Vegg i vegg med butikken startet kona, Klara Wangen, kafé.

Klara Wangen dreiv kafé i flere år etter at Jakob Wangen kjøpte Sygardsbua i 1913. Bildet er fra 1925-1930 og viser kaféinngangen til venstre. Bilen er en Oldsmobile, 1923-modell tilhørende Jakob Wangen. I de tidligere kafé- og butikklokalene er i dag (2010) veterinær og dyrebutikk.

Av Per Erling Bakke, Otta

Artikkel 3 av 26:
Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om kafeer og losjihus på og rundt Otta på 1900-tallet.

Se alle artiklene så langt her

Wangen Kafé var svært godt besøkt fra så vel nabobygdene som fra Sel, blant dem mange sjåfører fra OGS (Otta-Geiranger-Stryn) og jernbanefolk.

Hver formiddag kom baker Kristoffer Larsen med store brett med nystekte kaker. I kafeen var også et elektrisk piano som en kunne putte en tiøring på og få høre musikk.

Stengt før jul
Før jul og til over nyttår var imidlertid kafeen stengt. Da ble den brukt som tillegg til butikken.

Gudbrandsdølen desember 1921.

Blant dem som Klara Wangen (t.h.) gjennom tida hadde til å hjelpe seg i kafeen var datteren Anna, Hanna Andersen og Ingeborg Tamburstuen. Damene var standsmessig antrukket med skjørt, bluse, forkle og skaut.

Klara Wangen, var fra Ringsaker, fra en gard som het Bakken der hun var født i 1877. Hun var gift med Jakob Wangen (f. 1874) som var fra nordre Vangen i Bredebygda. De hadde barna Anna (f. 1899), Ole Knud (f. 1901), Jarle (f. 1910) og Kaare (f. 1913).

Skole i okkupasjonsårene
Hvor lenge kafeen var i drift er uvisst, men under okkupasjonsårene ble lokalet brukt som skole. Etter krigens slutt ble lokalet slått sammen med butikken.

Wangenhuset i 1917

Bare det restaurerte Wangenhuset står i dag (2010) igjen av den tidligere bebyggelsen hvor det utover 1900-tallet, på et relativt lite område, har vært i alt fire kafeer. Dette bildet er fra 1917.

Les også om butikken

Jakob Wangen (1874–1957) var fra Nordre Wangen i Bredebygden. Her er han i butikken i slutten av 1940-årene.

J. K. Wangen

Fra kafé og landhandel til spesialforretning

I 1903 startet Jakob Wangen butikk på Otta. Han dreiv på Ottekren inntil han i 1913 kjøpte Sygardsbua på Loftsgård. Fra da kjenner vi huset som Wangenhuset, og butikken som J.K. Wangen. Butikken utviklet seg etter hvert fra kafé og landhandel til spesialforretning i klær og utstyrsvarer.

Les hele artikkelen her

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 13.01.2010

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om de mange kafeene og losjihusene som har vært på Otta gjennom 1900-tallet. Beretningen omfatter 28 virksomheter på Otta og tre i nærliggende områder. Bare tre av dem eksisterer fortsatt i 2010. Serien starter med virksomhetene ”Ogga lina” og ender ved Lågens bredd, før vi presenterer dem som lå utenfor Otta sentrum.

_________________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i allerede papirpubliserte artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

...

selhistorie.no har et samarbeid med næravisa Norddalen på Otta om gjensidig utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag.

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 15. april 2010.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo