Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden

Åses Friluftskafé – ungdommens kafé (22)

KLEIVEN-TOMTA: Det var et friskt pust i stasjonsbyens uteliv, da Åse Kleiven omkring 1950 etablerte seg med utekafé på Otta Autos tomt ut mot Storgata. Kafeen var et populært tilbud for turister og Otta-folk.

Åses Friluftskafé i 1952.
Bildet er utlånt av Stig Sørlie Pettersen.

Av Per Erling Bakke, Otta

Artikkel 22 av 26:
Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om kafeer og losjihus på og rundt Otta på 1900-tallet.
Se alle artiklene så langt her

Mulig med en svingom
På Åses Friluftskafé møttes ungdom i lune sommerkvelder til hyggelig samvær over ei flaske brus, en kaffekopp eller annen drikke, og på en danseplatting kunne den unge garde svinge seg til tidens lystige toner.

Vekker gode minner
Kafeen fikk ikke så lang varighet, men den gir dagens Otta-pensjonister gode minner fra da tidens slagere tonet ut i sommerkvelden.

Tomta der utekafeen var, ble seinere bebygd med utstillingshall for biler.

Fra Facebook-sida Lokalhistorie fra Sel kommune:

Ove Kristian Haugaløkken:
Eg hugsar denne kafeen. Rundt kafeen eller danseplatten var det eit flettverkgjerde, og over dette var det hengt opp kulørte lyspærer som lyste i alle slag fargar i lune seinsommarkveldar. Eg var for liten til å gå på dans. Når eg har eit levande minne om kafeen er det fordi tanta mi, Kirsten Veggumsløkken, tok meg med dit og kjøpte brus til meg. Både smaken av Pommac, og synet av alle lyspærene, gjorde inntrykk!

Liv Stokke:
E au hugsa dein kafe`n, huset va langaktig å lysegrønt gjerdet rondt au va lysegrønt å sett upp i skråruter, dæ va parasoller klappstoler m/sæte å rygg i tre, å så va dæ hengt upp remser mæ farga lyspærer, dansegolv va dæ au der. E va nok innum der å kjøpte me brus på dagtid som um e va berre jentonge da. E trur kafèn vart stengt 1956-57.

Det er ingen spor igjen etter Åses Friluftskafé., som lå der den tidligere bilhallen står i dag.

Åses Friluftskafé lå rett over gata for den gamle BP-stasjonen, der Kleiven senere bygde bilhall. Dette bildet er tatt i 1947, noen få år før kafeen ble etablert.

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 21.04.2010

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om de mange kafeene og losjihusene som har vært på Otta gjennom 1900-tallet. Beretningen omfatter 28 virksomheter på Otta og tre i nærliggende områder. Bare tre av dem eksisterer fortsatt i 2010. Serien starter med virksomhetene ”Ogga lina” og ender ved Lågens bredd, før vi presenterer dem som lå utenfor Otta sentrum.

______________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

selhistorie.no har et samarbeid med otta2000.com, Sel Historielag og næravisa Norddalen på Otta om utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag og bilder.

Organisasjonsnummer 990 783 624

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 21. april 2010.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo