Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden

Baker Løkke utvidet med konditori i 1950-årene (16)

Det var noe nytt i Ottas kafétilbud, da baker og konditor Per Løkke i begynnelsen av 1950-årene gikk over fra et rent bakeriutsalg til å drive konditori i Løkkehuset.

Kafeene i Løkkehuset:
Pers Bakeri & Konditori
Holens Bakeri & Konditori
Otta Kafé og Gatekjøkken
Otta Kafé 

Til høyre i dette bildet fra 1955 ses huset til baker
Løkke, som i 1950-årene startet konditori.
Lokalene ble seinere utviklet til kafé og gatekjøkken.

Av Per Erling Bakke, Otta

Artikkel 16 av 26:
Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om kafeer og losjihus på og rundt Otta på 1900-tallet.
Se alle artiklene så langt her

Per Løkke var tredje generasjon baker, idet han førte tradisjonen videre etter foreldre og besteforeldre som hadde etablert seg med bakeri på eiendommen i 1930. Etter at Per tok over bedriften ble huset påbygd. Foruten to leiligheter og bakeri rommet huset også konditori

Ferske bakervarer og kaffe
Med dette fikk stasjonsbyen et utvidet tilbud der folk, foruten å kjøpe ferske bakervarer, også kunne nyte kaffe og velge kaker fra konditoriets store utvalg.

Et nytt element i 1950-årenes kaféliv var jukeboksene, og en slik ”spilldåse” var naturlig nok også her en del av tilbudet.

Sommerstid kunne gjestene flytte utendørs. På gårdsplassen var det anrettet for uteservering, i skjermede omgivelser med planter og blomster.

Bortleid til Hans Holen
Per Løkke flyttet med tiden til Nesoddtangen, hvor han og ektefelle Signe etablerte ny virksomhet innen restaurantfaget.

Fra 1962 ble Løkkehuset med leilighet, bakeri og konditori leid ut til kjøpmann Hans Holen fra Sel. Han dreiv virksomheten videre i flere år, nå under firmanavnet Holens Bakeri & Konditori.

Tvers overfor ysteriet , mellom Dølastugu og Samvirkelaget lå huset til baker Løkke ( lyst tak).

Solgt til Steinar Holø
I 1973 solgte Per Løkke eiendommen til Steinar og Kari Holø fra Garmo. De la om driften til spisested. Foruten vanlig kafévirksomhet og middagsservering dreiv de også gatekjøkken.

Etter hvert fikk de kjøpesenter (1998) som nærmeste nabo. Otta Kafé og Gatekjøkken lå midt i smørøyet, i Johan Nygårdsgate – Ottas nye handlegate. Sommerstid var det anrettet med bord og stoler på fortauet. Familien tok også på seg mindre arrangementer, blant annet i forbindelse med møter og selskaper.

Kjell Holø overtar familiebedriften
Kjell Herbjørn Holø tok over driften etter foreldrene i 1999 og registrerte seg under firmanavnet Otta Kafé. Han dreiv kafeen fram til 2007, da han la ned driften og lokalene ble utleid til restaurant. Med dette var over 50 års kafédrift i Johan Nygårdsgate slutt.

Husene til Løkke (t.v.) og Sundt, trolig fra 1920-tallet. De to husene var tidligere én eiendom.

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 09.03.2010

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om de mange kafeene og losjihusene som har vært på Otta gjennom 1900-tallet. Beretningen omfatter 28 virksomheter på Otta og tre i nærliggende områder. Bare tre av dem eksisterer fortsatt i 2010. Serien starter med virksomhetene ”Ogga lina” og ender ved Lågens bredd, før vi presenterer dem som lå utenfor Otta sentrum.

______________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i allerede papirpubliserte artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

selhistorie.no har et samarbeid med otta2000.com, Sel Historielag og næravisa Norddalen på Otta om utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag og bilder.

Organisasjonsnummer 990 783 624

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 9. mars 2010.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo