Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden

Kringen Kafé lå i Bakkehuset (10)

Ikke mange av dagens Otta-borgere husker at det var en kafé på Otta som hette Kringen kafé. Den var i huset til poståpner Johan Bakke – seinere kjent som Bakkegården i Storgata 13.


Kringen Kafé i Bakkegården lå sentralt ved hovedvegen gjennom Otta, i dag Storgata 13. På dette bildet fra 1938 ser en inngangen til kafeen og skiltet ”Kringen Kafé – Lunch”. Over kafeen, i andre etasje, var to rom som en periode ble brukt som losji for gjennomreisende.

Av Per Erling Bakke, Otta
som vokste opp nettopp her i Bakkegarden.

Artikkel 10 av 26:
Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om kafeer og losjihus på og rundt Otta på 1900-tallet.

Se alle artiklene så langt her

1930 -1942
Kafédriften startet opprinnelig i sidebygningen, men da hovedbygningen ble påbygd i 1930 startet Johan og Kristofa Bakke med kafédrift i de nye lokalene. Og navnet på kafeen hentet de fra det historisk kjente stedet Kringen, sør for Otta.

Kafeen var forholdsvis romslig med 5.5 meter bred fasade ut mot gata. Det var ansatt ei dame som sto for den daglige driften, og som også hadde ansvar for å bake kafeens kaker. I 1930-årene kostet kaffekoppen 10 øre, det samme for ei vanlig kake, mens ei bløtkake kostet 15 øre. På kafeen kunne gjestene også få
servert lunsj. I tillegg var det også salg av aviser, ukeblad, frukt, tobakk og spisesjokolade. I etasjen over var to rom til leie for gjennomreisende.

Bortleid
I 1938 ble kafeen leid ut til Hilda Lindstad, som flyttet til Otta dette året. Med krig og okkupasjon fulgte rasjonering på varer. Dette førte til at kafédriften ble nedlagt omkring 1942.

Høsten 1944 ble kafélokalet og tilhørende kjøkken, bolig for en liten familie fra Finnmark i forbindelse med tyskernes tilbaketrekking – og brenning av landsdelen. Etter krigens slutt tok Arthur Andersen over de tidligere kafélokalene, og – sammen med det vesle lokalet han hadde vegg i vegg – fikk han et bra lokale for sin sportsforretning.

I 2000 ble Bakkegården solgt. I dag (2010) er det en installasjonsforretning i huset der Bakkefamilien, foruten kafé, også dreiv butikk og posthus ei årrekke. 

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 07.02.2010

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie om de mange kafeene og losjihusene som har vært på Otta gjennom 1900-tallet. Beretningen omfatter 28 virksomheter på Otta og tre i nærliggende områder. Bare tre av dem eksisterer fortsatt i 2010. Serien starter med virksomhetene ”Ogga lina” og ender ved Lågens bredd, før vi presenterer dem som lå utenfor Otta sentrum.

Les også:

Bakkegården hadde post, butikk og kafé

I 1922 flyttet Otta postkontor fra Grand til ledige lokaler på Ottekren. Poståpneren løste handelsbrev i 1923 og drev litt handel ved siden av poståpneriet. Etter fem år på Ottekren flytter posten. Poståpner Johan Bakke kjøpte, sammen med kona Kristofa, i 1927 en sentral tomt av Østlandske Steneksport Nea lina.

Les artikkelen

______________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i allerede papirpubliserte artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

...

selhistorie.no har et samarbeid med næravisa Norddalen på Otta om gjensidig utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag.

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 26. februar 2010.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo