Innholdet i avisa Laagen under krigen Bjarne Fredriksen oppsummerer hva avisa Laagen brakte av stoff fra 1941 til 1945 under okkupasjonsårene med papirrasjonering og streng pressesensur. Avisa var underlagt nazimyndighetenes kontroll og redaktøren var pålagt å skrive slik makthaverne ønsket.
Av Bjarne Fredriksen, Otta
Det er underlig å lese avisa når jeg sitter med fasiten.
Forsider om krigens gang
Propagandaen endrer karakter Dette er krig på liv og død. Tragisk er det å lese de stadige ”Vår sønn falt på Østfronten i kamp for den sak han trodde på”. Samtidig står det om oppsetting av minnestøtter over dem som falt i kampen mot tyskerne i 1940. Før Japans angrep på Pearl Harbor 7. desember 1941 har avisen en god del pent å si om amerikanske politikere. Nordmenns nære forhold til USA var sikkert medvirkende til at Laagen hadde flere reportasjer om landsmenn på andre siden av Atlanterhavet. ”Vanlige” nyheter fra Nord-Amerika fortsetter krigen ut. Referater og oppskrifter Journalistisk er ikke Laagen mye å skryte av. Å mene noe, måtte man vel være tilbakeholden med. For øvrig består innholdet av referatsaker fra fylkesting, møter i herreds-/kommunestyrer, pluss forordninger altså bestemmelser om hvordan folk måtte te seg. Lite fra Sel og Heidal Ellers er det mest småhistorier om gardbrukere som for 6070 år siden undret seg over hvor det var blitt av sauen deres. Kanskje hadde jerven forsynt seg? Helst var det nok lausbikkjer! Kaldt om vinteren var det, og om sommeren var det mye blåbær. Og videre: Selsmyrene burde røyklegges mot sensommerkulde, stor påsketrafikk i 1941 og 1942, losjemøter der det ble sunget om Gud og konge, samt mangel på tobakk og kaffe mesteparten ført i pennen av Nico (Nils Oddvar Haugaløkken).
Knapt reklame
Selv om dansefester og julemoro ikke var tillatt, var det mange teater- og revyforestillinger, diverse musikere viste sine kunster også lokale, og det var tivoli på Otta. Nederlagstanker hos nazistene Nederlagstankene er klart til stede hos Terboven og Quisling. Mens både norske og tyske soldater fryser på Østfronten, setter Hitler sin lit til nye våpen der han forskrekket opplever de alliertes bombing av tyske byer. Ingenting om tyskerne Ikke ei linje eller et bilde har Laagen om okkupasjonsmaktens soldater. Var det forbud mot å skrive om hvor soldatene var stasjonert? Det var ellers velkjent hvor forlegningene var, blant annet gjennom Deutsche Zeitung in Norwegen. Det står ingenting om hva soldatene på Otta foretok seg, men det står litt om svartebørs, ulykker, vær og føre, kjøttpriser, at folk i dalen ikke har oppdaget hvilken fortreffelig matfugl kråka er, idrett, generator-knott, årsmøte i sanitetsforeningen og en og annen appell. Hjemmefronten stoppet avisa Den aller siste utgaven av Laagen på frigjøringsdagen 8. mai. Fra starten i 1923 og gjennom hele krigen ble avisa redigert av Ivar Høvik, men han forlot avisa dagen før frigjøringen. Den siste avisa ble redigert av Sigurd Skogheim, noe den bar preg av. Denne artikkelen ble første gang publisert i sin helhet på selhistorie.no 02.09.2012.
____________________________________________________________________ selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune. selhistorie.no har et samarbeid med otta2000.com, Sel Historielag og næravisa Norddalen på Otta om utveksling av lokalhistorisk stoff. Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag og bilder. Organisasjonsnummer 990 783 624 Les mer om de lokalhistoriske artiklene her. Denne siden ble sist oppdatert Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo |
|||||