Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden    

Tre generasjoner dreiv Olstad-butikken (8)

Bildet er tatt av John Rukin i 1981, da han utførte restaureringsarbeid på Olstad-huset.

Høsten 2012 er det 100 år siden Ivar (Iver) Olstad fra Sel fikk fraskilt en sentral eiendom Ogga lina fra Sygard Loftsgård. Her gikk tre generasjoner etter tur vegen fra assortert landhandel via dagligvarehandel og til sjølbetjent handel i matvarekjeden Rimi.

Odd Bakke, Otta

I 1913 kjøpte Ivar Olstad ”Loftsgårdskafeen”, og samme år bygde han en ny, moderne butikk med bolig på resten av tomten ut mot ”Storgata”. Firmaet ble fra 6. mars 1913 registrert på Ivar Olstad.

Dreiv også bensindepot
Sønnen Jakob Olstad ble i 1935 medeier i forretningen. Han dreiv i tillegg et

Artikkelserie om hus på Otta

Artikkelen er en del av en serie om noen av eiendommene på Otta, fra 1800-tallet og fram til vår egen tid.

15 av artiklene er nyskrevne, men vi presenterer også hus som er omtalt i tidligere artikler her på Selhistorie.
Les alle artiklene her

bensindepot for oljeselskapet Esso, samtidig som han hadde ambulansekjøring. Sønnesønnen Ivar J. Olstad (d.y.) ble i 1969 medinnehaver i forretningen, og etter farens død eneinnehaver fra 1981.

I 1989 året inngikk Ivar Olstad avtale med dagligvarekjeden Rimi om å drive en Rimi-butikk på Otta. I 1992 ble det ledige lokaler i ”Rondetunet”, og Ivar Olstad og kona Ida dreiv da to Rimi-butikker på Otta. I 1998 fikk Otta sitt kjøpesenter. Rimi-butikken Nea lina flyttet da over i kjøpesentret, og ble den største av de 16 forretningene som flyttet inn her. 

Reiv den tidligere kafébygningen
I år 2000 ble den gamle Rimi-butikken Ogga lina leid bort og tatt over av Hakon-gruppen, som gjorde den om til en ICA-Spar-butikk. Denne butikken ble lagt ned i 2003.

Da bestemte Olstad seg for å rive den gamle kafébygningen for å gi plass til et nytt tilbygg for kolonialforretningen.

I de gamle lokalene ut mot Storgaten ble det glassmagasin i ”Til bords kjeden”, som var i drift til i 1989. En periode holdt bilutstyrsfirmaet Mekonomen hus i Olstad-huset, og i 2012 er det blant annet kjøreskole her.

Olstadbutikken i Storgata 26 var ”Butikken på hjørnet”, men er nå ikke mer.  Les mer om den på ”Loftsgård hadde butikk, kafé og hotel

Dette var de tre Olstad-karene:
Ivar J. Olstad (1869–1945), Jacob I. Olstad  (1914–1983) og Ivar J. Olstad (1948–2004).

Artikkelen ble publisert på selhistorie.no 7. oktober 2012. Den er basert på artikkelen Fra skysstasjon og krambu til hoteller og butikkjeder, som opprinnelig ble publisert i Sel Historielags bok Gåmmålt og nytt frå Sel, utgitt i 2005 og som ble republisert på selhistorie.no 25. oktober 2007.

____________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

selhistorie.no har et samarbeid med otta2000.com, Sel Historielag og næravisa Norddalen på Otta om utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag og bilder.

Organisasjonsnummer 990 783 624

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 13. oktober 2012.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo