Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden                                                           

B. N. Aasen dreiv landhandel i nær 50 år (3)

Aasen-huset slik det var da Børre Aasen dreiv landhandel der. Bildet er utlånt av hans sønn Leif Aasen.

Fra 1920-årene dreiv Børre N. Aasen butikk rett over gata for Ottekren og dagens Norlandia Otta Hotell. Vareutvalget var omfattende og utgjorde det som på godt norsk betegnes som assortert landhandel. Aasen startet som handlesmann på Selsverket.                                          

                                         Av Per Erling Bakke, Otta            

Artikkelserie om hus på Otta

Artikkelen er en del av en serie om noen av eiendommene på Otta, fra 1800-tallet og fram til vår egen tid.

15 av artiklene er nyskrevne, men vi presenterer også hus som er omtalt i tidligere artikler her på Selhistorie. Les alle artiklene her

Med nyutstedt handelsbrev i lomma, melder Børre N. Aasen, den 7. september 1910 fra til firmaregistertet for Nord-Gudbrandsdal om at han skal åpne forretning på Selsverket. To dager etter blir han registrert som handlende i Sel.

Det var på Erlandstuggu, hos familien Eggan, den 26 år gamle innflytteren fra Biri leide seg rom da han begynte med landhandel der i 1910.

Flyttet til Otta
Med front mot hovedvegen lå

Dette bildet av Ellandstuggu viser huset der Børre Aasen startet butikk i 1910. Det er tatt i 1913 og hentet fra Otta Kameraklubb sitt hefte ”Glimt fra Otta gjennom 115 år” som ble utgitt i 1980.

butikken lagelig til for handel. På Selsverket var det imidlertid butikk fra før, på Moen gard (Mobué). Etter noen år valgte Aasen å flytte til Otta. På Ottekren leide han seg rom fortsatte butikkdriften der samtidig som han kjøpte seg hus like ved, det som seinere ble Sagatun Gjestgiveri. På Ottekren hadde det forøvrig vært butikk tidligere, der dreiv Jakob Wangen fram til 1913.Snart så Aasen seg om etter tomt for å bygge forretningsgård, og i 1919 kjøpte han fra Ottekren ei sentral tomt ved hovedvegen gjennom Otta. Huset ble i største laget og ble derfor solgt. Seinere ble det hotell, kommunehus, i dag (2012) er det leiligheter og fysikalsk institutt. I stedet bygde han på tomta ved siden av, et tre etasjers hus til butikk og bolig samt pakkbu. Her dreiv Børre Aasen butikk i ”alle år”.

Børre Aasen foreviget bak disken. Bildet er utlånt av hans sønn, Leif Aasen.

Vareutvalget var omfattende og utgjorde det som på godt norsk betegnes som assortert landhandel. Ellers arbeidet naturlig nok også ektefelle Agnes Aasen bak disken. Av de som gjennom årene har vært handelsbetjent hos Aasen var ottamannen Gunnar Moen som seinere dreiv egen handelsvirksomhet, først på Selsverket og seinere på Otta. Ellers arbeidet også yngste sønn, Arnfinn i butikken.

Bortleid
Etter nær 50 år opphørte firma B. N. Aasen. Handelsbrevet som lensmann Johs. Haugen utstedte til innflytteren fra Biri i 1910, opphørte 15. september 1959. Familien flyttet som pensjonister til Lillehammer, mens huset med butikk og bolig ble leid ut. Dermed var en epoke i Ottas butikkhistorie over.

Fra landhandel til dagligvare
Leietager var Pål Sandbu. Vareutvalget ble lagt om til ren kolonialhandel. I 1964 ble eiendommen tatt over av Aasens sønn, Magne. Han fortsatte butikkdriften og dreiv i flere år inntil han til slutt valgte å legge ned. I 1971 ble eiendommen solgt. Ved innføring av gatenavn i 1968 hadde Aasenhuset adresse Storgata. Ved seinere navneendring ble adressen Ola Dahlsgate 10.

Artikkelen ble første gang publisert i sin helhet på selhistorie.no 22. september 2012.

____________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

selhistorie.no har et samarbeid med otta2000.com, Sel Historielag og næravisa Norddalen på Otta om utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag og bilder.

Organisasjonsnummer 990 783 624

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 22. september 2012.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo