Kongesteinen på Høvringen

På Høvringen er en minnestein som er satt opp for å minnes gode nordmenn som samlet seg under tyskernes okkupasjon av Norge for å hylle Kong Haakon.
 

Av Kjell Arne Bakke

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra markeringen ved Kongesteinen på Høvringen 3. august 2015. Jøran Rudi, leder av Høvringen Vel, ble i sin tale supplert av kongestein-entusiast Palma Sanden. Foto: Kjell Arne Bakke


På Høvringen, et par kilometer fra Rondane Haukeliseter Fjellhotell, litt sør for bilveien til Smuksjøsetra, ligger Kongesteinen. Fra hotellet er det god sti innover, og det tar 15–20 minutter å gå dit. 

Den 3. august siden 1941, samlet fjellfolk seg ved Kongesteinen for å markere fødselsdagen til Kong Haakon (1872–1957), som under krigen ble et sterkt nasjonalt symbol mot tvang og okkupasjon. 

Denne tradisjonen ble startet av modige fjellfolk på samme dato i 1941. Tradisjonen ble i 2015 fortsatt holdt ved like, med Høvringen Vel som arrangør. Det ble holdt tale, som regel av vellets leder, og nasjonalsangen ble sunget. 


Slottets velsignelse til kongelig monogram


Denne teksten, sammen med de kongelige monogrammene, er å lese på ei plate som er montert på den store natursteinen:

"Her samlet gode nordmenn seg under okkupasjonen for i det skjulte å hylle vår folkekonge Haakon VII på hans fødselsdag 3. august. Dette ble en årviss tradisjon også under vår nye folkekonge Olav V."

Slottet gav tillatelse til at plaketten bærer Kongehusets symboler.


Verdig markering i 2015

 

Rundt 25 hytteturister og bygdefolk markerte den 3. august 2015 fødselsdagen til Kong Haakon (1872-1957), som under krigen ble et sterkt nasjonalt symbol mot tvang og okkupasjon. De videreførte dermed tradisjonen som ble startet av modige fjellfolk på samme dato i 1941 – kringsatt av fiender som var stasjonert på høyfjellshotellet, og som befolket hele Høvringen. 

Det er bare et par kilometer fra Haukeliseter på Høvringen og opp til Kongesteinen som ligger litt sør for bilveien til Smukksjøsetra. Dit tok fjellfolk turen til fots også i 2015, slik de hadde gjort i 74 år. 

75-års jubileum i 2016
Under arrangementet lovte lederen av Høvringen vel, Jøran Rudi, at han ville videreføre Palma Sandens arbeid med å få representanter for kongehuset til å delta. I 2016 var det 75-års-jubileum for dette arrangementet som markerte motstand mot tvang og okkupasjon i en friluftsammenheng på høyfjellet. 

Palma Sanden fra Nord-Sel hadde siden årtusenskiftet vært helt sentral i å vitalisere denne markeringen på Høvringen. Til 50-års jubileet i 1991 fikk hun med seg blant andre fylkesordfører Ola Dahl, og 20 år seinere toppoffiseren Ola Aabakken, opprinnelig fra Vågå, og ordføreren i Sel, Dag Erik Pryhn - men hun lyktes dessverre ikke i å oppnå kongelig deltakelse.

Palma fortalte til Selhistorie.no i 2015 at hun ikke har gitt opp håpet om at noen fra kongefamilien vil kaste glans over arrangementet ved Kongesteinen, der plaketten med Slottets tillatelse bærer Kongehusets symboler.


Motstand mot vold og okkupasjon


I sin tale, som ble etterfulgt av avsynging av nasjonalsangen, påpekte Jøran Rudi at motstand mot vold og okkupasjon fra krigens dager var grunnlaget for årets arrangement, men også at innholdet forandrer seg med tiden.

Han spurte hvilken rolle en slik tradisjon har i dag, og ga selv svaret:

– Det viktigste er naturlig nok fokuset på selvbestemmelse og motstand mot vold og tvang. Men vi viser også hverandre at vi holder i hevd en tradisjon om forholdet til naturen og den ressursen som den er for oss, til det å leve et friluftsliv og at vi knytter dette til Høvringen. Alt sammen blir i sum noe som er så rotfestet norsk at Kongen blir den beste representant.

Han understreket at alt dette er nedfelt i hele Høvringens identitet.

– Den beste måten er å leve i denne tradisjonen, protestere mot overgrep også mot andre og ta del i det fredelige og stille friluftslivet som Høvringen oppmuntrer til.

Selv gjør han og medlemmene i vellet en stor dugnadsinnsats, blant annet ved å holde ved like og utbedre de mange stiene som gjør Høvringen til et flott sted – både for turister og bygdefolk.
 

Plaketten på Kongesteinen bærer kongehusets symboler. Den er festet over den gamle, malte teksten, som er nesten utvisket av vær og vind. Foto: Kjell Arne Bakke

Et tjuetalls fjellfolk tok del i arrangementet ved Kongesteinen den 3. august 2015. Foto: Kjell Arne Bakke