Steinarbeideren i Parken

Steinarbeideren i Parken på Otta minner oss om steinindustrien i Sel. Skifer - og klebersteinsarbeid har århundrelange tradisjoner i kommunen.

Av Per Erling Bakke

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skiferbruddet i Ottekreberget på Otta i 1899. Foto: H.H. Lie.

 

Statuen Steinarbeideren ble avduket i Parken på Otta den 26. august 2000, som en del av programmet til Pillarguridagene 2000. Datoen for avdukingen er en historisk dag i Sel i dobbel betydning: 

• Slaget i Kringen 26. august 1612
• Otta ble by 26. august 2000


Lange tradisjoner


Skifer - og klebersteinsarbeid har århundrelange tradisjoner i Sel, med virksomhet både på fjellet og nede i bygda. Foruten jernbane, jord- og skogbruk har steinarbeid vært en av de største og viktigste arbeidsplassene i kommunen. 

I tidens løp har det vært flere steinselskaper med base både i og utenom kommunen. Skiferstein ble bearbeidet ved steinbruddet, mens store laster med steinheller ble transportert med hest og seinere med bil og så sendt videre med tog til videre bearbeiding andre steder.

I tillegg har enkeltpersoner drevet mindre skiferforetak, mens andre har laget produkter av kleberstein som peiser, ovner, bruksgjenstander, baksteheller (takker) og mindre håndarbeidsprodukter.


Reist i respekt for bergverksarbeiderne


På statuen er påsatt ei plate med denne teksten: 

STEINARBEIDEREN
Reist i respekt for bergverkindustriens betydning for bosettingen i Sel og regionen fra 1642 og fram til i dag. 

Monumentet er laget av Arne Mæland og ble avduket 26. august 2000.

Statuen er et symbol over hardt og ærlig arbeid. Det var steinarbeideren Øyvind Lien fra Otta med 50 års virke i steinindustrien, og med Kongens fortjenstmedalje, som hadde æren av å avduke Steinarbeideren.

For mer informasjon om den lokale steinindustrien henvises til artikkelen «Otta og steinindustrien» (Otta gjennom 100 år, Sel Historielag 1996).

Ottekreberget på Otta på 1950-tallet. Ukjent fotograf

Steinarbeideren i Parken på Otta . Foto: Knut Johan Bakke'

I Parken på Otta står statuen av Steinarbeideren som er laget Arne Mæland. Foto: Knut Johan Bakke