Kringenstøtta ble satt opp i 1912

Den nyeste støtta i Kringen ble reist til 300-årsfesten i 1912. Den ble laget av kunstneren Kristen Holbø fra Vågå.

Av Per Erling Bakke

Artikkelen fortsetter under bildet.

Minnesteinen i Kringen ble restaurert i anledning 400-årsjubileet i 2012. Foto: Geir Neverdal, www.otta2000.com


Foruten i 1912, var det markering der også ved 350-årsjubileet i 1962. På grunn av trafikkforholdene var det ikke markering ved Kringen ved 400-årsjubileet på Otta i 2012, men støtta ble restaurert for anledningen.


Vågå-kunstner laget minnesmerket


Mannen bak steinen, kunstneren Kristen Holbø (1869–1953), ble født på gården Sygard Holbø i Vågå 13.september 1869. Holbø var med i komiteen for Kringen-monumentet til 300-årsjubileet, og på vegne av komiteen skrev han til
billedhuggerne Gustav Vigeland og Jo Visdal, men ingen av dem sa seg interessert. Holbø påtok seg deretter oppdraget, framgår det av masteroppgaven til barnebarnet hans, Anne Holbø Wendelbo.

Monumentet er hugget i kleberstein og består av tre deler. Basisen går utenom det neste feltet med inskripsjonen og de vertikale ornamentene på hver side. Det øverste, relieffeltet, er bredere enn feltet under. Figuren, Pillar-Guri, som blåser i luren sin er hugget i relieff mot en ujevn bakgrunn. Relieffet er innskrevet i en tilnærmet halvsirkel, som nederst på hver side har
en rund form som tar igjen formen på hele toppfeltet, heter det i oppgaven. 

Holbø brukte et helt år på arbeidet. Reidar Müller, medlem av festkomiteen og den første distriktslegen i Sell, holdt takketalen til kunstnerern.


Skottetoget i 1612


Skotske leiesoldater dro i 1612 gjennom Norge til Sverige for å delta i Kalmarkrigen. En avdeling på 300–400 mann som kom inn Romsdalsfjorden, ble nærmest tilintetgjort i Kringen 26. august 1612 da de ble angrepet av en bondehær. Resten, med unntak av 18 mann, ble massakrert de nærmeste dagene. Blant dem som falt, var kaptein Georg Sinclair.

Mange sagn knytter seg til Skottetoget, blant annet fortellingen om ei tømmervelte og Pillar-Guri. Lite av sagnstoffet blir bekreftet i samtidig kildemateriale.


Minnesmerkene etter slaget i Kringen


Det er flere minnesmerker etter Slage i Kringom 26. august 1612: 

  • den nye Sinclairstøtta i Kringen
  • den gamle Sinclairstøtta
  • en skotsk minnestein i Kringen
  • støtta på Pillarguritoppen
  • Pillarguristatuen ved Otta Skysstasjon

Det er også laget tre velkomststeiner med Pillarguri ved E-6 og riksvei 15. Sel har også Pillarguri i kommunevåpenet sitt.

Referanse:

Masteroppgave av Anne Holbø Wendelbo:
Kristen Holbø 1869–1953
Kristen Holbøs utvikling som maler fra 1890 til 1914 sett på bakgrunn av hans elevforhold til Kristian Zahrtmann 

Masteroppgave i kunsthistorie høsten 2009
Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske språk
Universitetet i Oslo

https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/24485/MasteroppgavexAHWxutenxbilder.pdf?sequence=2

Det var stor folkefest i Kringen i 1912 da monumentet ble avduket på dagen tre hundre år etter slaget der. Det skal ha vært flere tusen personer til stede, i tillegg til Kong Haakon som kastet glans over dagen. Foto: H.H. Lie/Sel Historielags fotosamling.