Telefonkiosken ble lesekiosk
Du kjenner det sikkert, det vesle røde «huset» som står nyoppusset ved bussholdeplassen på Otta skysstasjon. Det er innhentet av tiden – summetonen er for lengst borte. Under Ottamartnan 2021 ble telefonkiosken atter tatt i bruk, denne gang som et minibibliotek, en lesekiosk.
Tekst: Per Erling Bakke
Foto: Palmar Ruste
Fredag 1. oktober 2021 var elever fra klassetrinn 2 ved Otta barneskole møtt opp til høgtidelig åpning av den nye bokkiosken ved Otta skysstasjon. Snorklipping ble foretatt av en elev og biblioteksjef May Britt Josten (bildet). Hver elev hadde med seg ei bok fra Foreningen Les som de satte i egen hylle for barnelitteratur. Med dette fikk Otta et nytt kulturtilbud til felles glede for så vel folk på gjennomreise som fastboende.
Ta en bok – Gi en bok
En plakat i kiosken forteller at dette er:
Lesekiosk 102
Stolt fadder:
Sel kommune
Sel bibliotek
«Sett fra deg en bok du har lest, og ta med en ny hjem.»
I kiosken på ene «langveggen» er det montert fem bokhyller. Totalt rommer den tre hyllemeter med nyere litteratur. Utvalget omfatter så vel romaner som fortellinger, krim, dikt, prosa og barnelitteratur.
Det er Sparebankstiftelsen DNB og Foreningen Les som med dette gir nytt innhold til telefonkiosken, akkurat som i 100 vernede telefonkiosker rundt om i landet. I lesekioskene kan man finne nytt lesestoff og sette fra seg bøker som andre kan få gleden av.
Telefonkiosken har utspilt sin rolle, i dag er det bare å putte en liten dings i lomma. Mobiltelefonen har tatt over kommunikasjonen menneskene imellom, så verden går framover.
Før i tida
Hvordan var det før i tida, før telefonkioskene?
Telefon var ikke allemannseie, folk flest hadde annet å bruke pengene på. Telefonnettet var ikke fullt utbygd, og enkelte abonnenter hadde felles linje med telefonnummer og et tilleggsnummer som for eksempel 106,1, 106,2, 106,3.
Da var det om å gjøre og lytte til om det ringte én eller flere ganger.
På Otta telefon- og telegrafstasjon var det imidlertid to telefonkiosker inne i lokalet. Og her ringte en så vel lokaltelefon som rikstelefon, og betalte gjorde en etterpå, i ekspedisjonsluka.
6000 telefonkiosker rundt om i Norge
I dag står det igjen 100 vernede telefonkiosker rundt om i landet. Sjøl om summetonen er borte, har de en viktig historie å fortelle. Summetonen kom som et resultat av automatiseringen av telefonsentralene. Det var mynttelefon, hvor en foruten norske mynter også kunne bruke Euro-mynter. Etter hvert kom også korttelefonen. På det meste var det over 6000 slike telefonkiosker rundt om i landet.
En julidag i 2016, på Majorstua i Oslo, mistet den siste røde telefonkiosken summetonen.
Les også:
Telegrafhuset plassert i bjørkeskogen mellom hotellene
Direkte telefonline og kjøkenteater
Fra åpningen av bokkiosken ved Otta skysstasjon under Ottamartnan, den 1. oktober 2021. Blioteksjef i Sel, May Britt Josten, og artikkelforfatteren, Per Erling Bakke. Foto: Palmar Ruste
Elever fra klassetrinn 2 ved Otta barneskole møtte opp til høgtidelig åpning av den nye bokkiosken ved Otta skysstasjon 1. oktober 2021. Foto: Palmar Ruste
Otta skysstasjon 1. oktober 2021, under åpningen av den nye bokkiosken. Foto: Palmar Ruste