Minnesteinen på Kleivrudåsen

Høgt over Otta er det minnesteiner om hva som skjedde under tyskernes invasjon av Sel den 28. april 1940. På Kleivrudåsen ble fem kvinner drept.

Av Per Erling Bakke

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

Fem kvinner ble drept av en tysk bombe på Øiensetra i 1940. Setra ble bygget opp igjen, og slik ser den ut i dag. Foto: Mathilde Bakke

Den 28. april 1940 rykket tyske styrker gjennom Bredebygden på sin vei oppover Gudbrandsdalen, og i luften sveipet bombeflyene over og rundt Otta. Denne dagen ble fem kvinner drept av en bombe på Kleivrudåsen.


Minnesteinen satt opp i 1996

Over 50 pårørende og venner var møtt opp i finværet ved Øien seter lørdag 7. september 1996. De var der for å delta i avdukingen av minnesteinen over de fem kvinnene som døde etter et tysk bombeangrep på Kleivrudåsen søndag 28. april 1940.
Blant dem var også søskenparet Lillian og Rolf Tønseth som opplevde marerittet da seterhuset ble bombet. Rolf satt i fjøset som lå fem meter unna og kom fra det uten skader. Lillian, ni år gammel, var inne sammen med sin mor. Hun kom fra det med mindre skader. Mor deres, Emma Pauline Tønseth, var blant dem som ble drept på stedet.

Minnesteinen er i skifer med plate og med navnene på de drepte:
• Rønnaug Moen
• Emma Pauline Tønseth
• Marit Øien
• Marit Lien
• Jenny Dæhlie

Minnesteinen er satt opp av Gudbrandsdal Forsvarsforening i samarbeid med Sel kommune. Avdukingen ble foretatt av daværende formann i forsvarsforeningen, Reidar Lonbakken fra Otta.
Lonbakken holdt minnetalen, der han redegjorde for det som skjedde denne dagen. Etterpå leste Jakop Eide fra Sjoa Nordahl Griegs dikt «Til ungdommen».


En av de evakuerte forteller

Karl O. Lien (f. 1905) var én av dem som evakuerte til Kleivrudåsen søndag 28. april 1940. Etter krigen, i 1945, fortalte han om sine opplevelser til Dølenes Blad. Karl, som var fra bruket Lien Framme i Kleivrudlien med seter på Kleivrudåsen, fortalte at evakueringsordren kom lørdagskvelden 27. april, og at folk drog til fjells. Familien på fire dro til setra dagen etter. 

Da de ved ti-tida kom opp på kvea nedenfor setra si, kom det om lag 20 fly over setergrenda. De tok til å skyte på dem med mitraljøser. Da kom Marit Øien, som sammen med mange flere var kommet opp tidligere, og hjalp til å ha inn kyrne deres. Broren Olaf Lien la så på sprang nedover til mor deres som var igjen nede i skogen. Marit Øien ba dem heller bli med til setra deres, for der var det flere fra tidligere. Øiensetra lå like ved, og Karl og søster hans, Marit Lien, ble med dit. 


Hørte et uhyggelig skrik fra nabosetra

Men Karl hadde ikke ro til å være der, så han gikk tilbake til setra deres. Der gikk han bort til vinduet for å se etter broren og moren. Da smalt det – og glassbitene hagla innover golvet, og døra fór opp på vid vegg. Sjøl ble han slengt overende og ble sittende på ovnen. Samtidig hørte han et uhyggelig skrik fra Øiensetra.

Der var selsgarden – det midtre rommet – rast sammen. Omsider fikk han revet døra av hengslene slik at han kom inn. Der ble han møtt av et fælt syn. Det var mange som holdt til der, og flere var mer eller mindre skadet. Omsider kom det flere til, og de to mest skadde ble forbundet. 

Ved fire-tida på ettermiddagen ble det ny bombing og skyting, men denne gangen ble ingen personer skadd. På Liensetra ble mønsåsen gjennomhullet av kuler og skigarden skutt i stykker.


Livet stod ikke til å redde

Etter hvert som det roet seg, fikk de tak i lege og sykesøster og flere andre kom til. De to mest skadde, Jenny Dæhlie og Marit Lien, ble i løpet av kvelden fraktet over fjellet på bårer med ski under, og ned til hovedvegen i Ottadalen. Der ble de kjørt til Klones Landbruksskole i Vågå, hvor det var opprettet lasarett.  Men livet stod ikke til å redde. 4. mai døde begge, med en times mellomrom.

Minnesmerket på Øiensetra på Kleivrudåsen. Foto: Mathilde Bakke

Plaketten på minnesteinen viser navnene på de fem kvinnene som ble drept under tyskernes bombing på Kleivrudåsen 28. april 1940. Foto: Mathilde Bakke

John K. Lien (t.v.) og Sigmund Lien var med å frakte to av bombeofrene, Marit Lien og Jenny Dæhlie, ned fra Kleivrudåsen i håp om å redde deres liv.  Marit var Johns tante. Begge døde på lasarettet på Klones i Vågå den 4. mai samme år.

Kilder: Dagningen 9. september 1996, Dølenes Blad 1945