Lagde løpestreng over elva

Far og naboer lagde en løpestreng over elva og opp til Kongsveien – nåværende E-6. Det ble et ganske langt spenn – der elva lager en sving, nord for Hågåbrua.

Av Gudrun Merkesdal

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

Dette bildet har vi lånt fra Richard Høiberg som har publisert det i gruppa Formolien/Formokampen opp.

Artikkel 12 av 18: De sveiva kassa med melkespanna opp til melkerampa. Det ble en stor lette. Melkespanna ble kjørt til elva med hest og kjerre eller slede. Tidligere ble melkespanna rodd over elva, løfta over i en håndkjerre som igjen ble dratt opp den bratte Leirveigen med menneskemakt. For et slit…


Leide bort kuene til Lusæter i Heidal

Noen somre leide bestemor og bestefar på Lusæter kuene våre. Jeg husker ikke hvor mange som var med og gikk dit med kuene. De starta med å gå til Nord-Sel, videre over til Lalm, så opp Skårsbrekka og videre til Lusæter i Heidal. Det var en lang marsj.

Jeg vet ikke hvor mange ganger dette skjedde, men vi var aldri på vår sæter i Skardet med kuene. Bestemor Gjertrud var nok den siste fra Rudi som visstnok var på sætra, det var først på 1920-tallet.


Ryddet vei i Baksida

Jeg husker når Baksidevegen ble påbegynt. Det jeg husker best var mange karer som arbeidde med å rydde vei i den bratte og steinete lia mellom Fetten og Notrast. Jeg husker ingen maskin, men hakker, spader og trillebår med jernhjul. Grusen ble henta i et grustak bak husene i Søre Rudi. Jeg husker at Zedell var sjåfør på en av grusbilene.

Dette er artikkel nummer 12 i serien Baksida fra Hole til Skotte fra 1936 til 1952 av Gudrun Merkesdal.