Jul i Baksida

Jula i Baksida var som mange andre steder, med mange kakeslag, nyslakta gris og kalv, julegaver og julebukk.

Av Gudrun Merkesdal

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

Kartet viser strekningen fra Hole ved Selsverket til Skotte ved Nord-Sel


Mange kakeslag og sylte

Artikkel 5 av 18: Til jul ble det bakt mange kakeslag, baksten ble ekstra god i steikeovnen på vedkomfyren. Det ble slakta gris og kalv før jul. Det ble laget sylte av grishode, og vi hadde kalvekjøtt. Sauerull ble det også laget, og blodmat. 

Til jul skulle det gjøres reint over alt, nyvaska gardiner skulle henges opp, og på sengene skulle det skiftes til reine sengeklær.


Badet i sinkbalje

Vi hadde ikke innlagt vann, så badinga foregikk i ei stor sinkbalje på kjøkkenet. Det ble ganske livlig noen ganger, husker jeg. Barn og vannsøl er alltid moro. Julaften skulle alle være badet og påkledd til klokka fem. 

Vi gikk ut på trappa og hørte jula ble ringt inn fra Sel kirke på Selsverket. Da ble det høytid, klokkene i den gamle kirken fra 1700-tallet har en egen klang. Også juletreet sto ferdigpynta til klokka fem, og fjøsstellet var ferdig.


Fisken ble luta i aske

Julaften spiste vi lutfisk, som mor hadde luta i aske. Hjemmebakt lefse og meierismør, risengrynssuppe og hjemmelaget tomtebrygg ble også servert. Det kunne være forskjellige desserter. Senere på kvelden var det kaffe og kaker. Julenissen kom alltid, det var antagelig en nabo. 

Julegavene den gang kan ikke sammenlignes med dagens. Vi fikk alltid nye klær til jul, kjole til jentene, og nikkers eller lange bukser og gensere til gutta. Presangene kunne være Selbuvotter, luer og skjerf, og fikk vi tegnesaker og bøker/eventyrbøker, var det stor stas.


Stort å få presanger fra Oslo

Jeg husker at jeg en gang fikk ski fra tante Marie i Oslo, Svein fikk rattkjelke og Else ei flott dokke. Det var stort å få så flotte presanger fra Oslo! En gang fikk jeg et blått seleskjørt og blå genser med gule smale striper. 

Tante var alltid så raus, selv om hun hadde mange å kjøpe til. Hun hadde ikke barn selv, så det var brødrenes, og søstras barn hun huska på. Dyra fikk også noe ekstra godt julekvelden.

Etter første dag jul gikk vi julebukk, alle ungene var med. Det ble en stor flokk, og moro hadde vi.

Dette er artikkel nummer 5 i serien Baksida fra Hole til Skotte fra 1936 til 1952 av Gudrun Merkesdal.