Ved den engelske soldats grav

Den engelske soldaten Laurence Mc Keown ble i 1940 skutt av tyske soldater på Rustom rett ovenfor Otta. 58 år etter stod Mary Cannings ( 83) og Maureen Sullivan ( 60) fra Middlesbrough i Cleveland, England, ved sin mann og sin fars grav. Selværer fulgte dem til åstedet og til krigsgravlunden på Nord-Sel kirkegård.

 

Av Per Erling Bakke, Otta

Gråværet over Selsbygda la ingen demper på en høytidelig og stille stund for mor og datter, da de søndag formiddag la ned friske blomster ved minnesteinen i skogen ovenfor Rustom. Steinen ble i fjor sommer reist på stedet der deres kjære ble begravd, etter at han 29. april 1940 falt for tyske kuler. Bilde og reportasje fra avdukingen så de tilfeldigvis i en engelsk avis i september i fjor. De ønsket så inderlig å få stå ved hans grav, og å få se stedet der han døde. Følelsene var sterke. Det måtte bli Norgestur.

Guidet av selværer

Oddveig og Randi Kristin Myrum fra Sel og Sel Historielag stod som lokal arrangør for Mary og Maureen. Ved minnesteinen på Rustom ble de fortalt om hendelsen og trefningene som førte til Mc Keowns død. På ettermiddagen besøkte de den engelske krigsgravlunden på Nord-Sel kirkegård. Der minner 31 monumenter om engelske soldater som her fikk sitt siste hvilested.

Gravlunden er som alltid vakkert pyntet med blomster. Endelig står Mary ved sin manns grav. Ærbødig, verdig og stille står den vevre, lille kvinnen foran gravsteinen og leser; hans navn, nummer, regiment og dødsdag. Rolig bøyer hun seg ned, og legger blomster foran steinen. Hun har funnet graven, 58 år etter hans død.

Fra India til Rustom

Laurence Mc Keown var født 27. september 1910. I fem år tjenestegjorde han i The Green Howards i India. Han ble mobilisert etter krigsutbruddet i 1939, og tjenestegjorde i Frankrike, inntil han i aprildagene 1940 ble overført til Norge, også da i tjeneste for The Green Howards.

29. april var engelske styrker i ferd med å trekke seg tilbake fra området rundt Otta. Nordover Vetahø og forbi brukene på Rustom flyktet store engelske mannskapsstyrker fra de tyske styrkene. De engelske soldatene var dårlig utrustet og hadde nesten ikke mat. De var mer eller mindre i oppløsning. Mange fikk litt mat og melk av folket på Rustom.

Skutt i stilling

Tyskerne, som visste det var engelske soldater i området, var innom brukene der på leiting etter engelske soldater. De fant ingen, men tok med seg de voksne karene som var tilstede. De skulle være med ned til Stampen på Selsverket for å bygge opp igjen brua over Ula.

På veien nordover, like nord for det nordre bruket på Rustom, i vegkanten etter den gamle setervegen til Raphamn, lå to engelske soldater i stilling. Tyskerne ble beskutt da de kom med sine fanger. I skuddvekslingen ble Laurence Mc Keown drept. Den andre engelske soldaten ble tatt til fange.

Publisert i Vigga, 30. juli 1998..