Krigen nærmet seg, også i Øvre Havn

Oluf Havn, som mange andre, var sterkt imot at en fremmed makt skulle invadere Norge. Holdningene hans var klare.

Av Stein Tore Havn Karlsen

Artikkelen fortsetter etter bildet

Oluf E. Havn i militæret sammen med Peder Krag fra Harpefoss, 27 år før krigen, den 9. april 1913.

Oluf la ned delvis produksjonen på gården. "Ingen okkupasjonsmakt skulle gjøre seg nytte av gårdens produkter ", sa han. Det ble store diskusjoner rundt omkring. Mange var uenige. Han ble også bøtelagt for å nekte produksjon.


Tyskerne var en plage

Det var mange hundre tyskere i dalen til tider. Det var naturlig for dem å slå leir på Prestgården og ved Mo. Soldatene var mange og de måtte ha mat. Det ble en plage for de som drev med husdyr. Også for Øvre Havn.

En dag i begynnelsen av krigen, satt min mor Mari på 15 år hos sin mormor Maria. De satt ved langbordet. Plutselig banket det kraftig på døren. Inn kom en tysk offiser i høye skinnstøvler, han klakket hælene sammen og gjorde nazi-hilsen.

Min mor glemte aldri dette opptrinnet. Hun var sikker, nå blir vi drept. Han snakket tysk. Han observerte lenge. Høyt opp på veggen, hang et stort bilde av Kong Håkon den 7. i uniform (bilde 2). Under krigen var dette strengt forbudt.

Offiseren så på begge to, som var livredde. Plutselig stakk han hånden i lommen, tok opp en pose og gav dem sukkertøy. Bildet av Kong Håkon fikk henge! Ærendet hans forsto de, da de så at flere tyskerne tok med en gris fra fjøset.


Fordekt nazist forsøkte å infiltrere

En person kom til Otta i slutten av 1941. Hans navn: Sverre Kristiansen. Han kom i kontakt med motstandsmenn på Otta. Han fikk i stand et møte med lensmann Jørgen Madslien, Odvar Flagstad, sogneprest Nils Berg og Wilhelm Eckhoff, telegrafbestyrer. Ideen til S. Kristiansen var at en av dem, skulle å melde seg inn i NS for å spionere.

Ingen visste at Sverre Kristiansen egentlig var nazisten Adolf Kirsebom. Han brukte de samme metodene som Rinnan.

Eckhoff sa at han ikke orket å være med på det, han hadde annet å gjøre. Etter ett år slo Kirsebom (Kristiansen) til. Mange ble arrestert, blant andre lensmann Jørgen Madslien. Odvar Flagstad måtte rømme til Sverige. Anton Gravåmellom, doktor Toralv Virik, Johan Lereggen, Karl Kleiven, Paul Rusten, Johan Lie, Johan Lien, Jacob Olstad, Ivar Sletten, Ivar Stampen, Iver Linløkken, Hans Eggan, Gustav Lilleseter og Reidar Linstad.

Vernepliktig offiser Kristian Uldalen ble arrestert. Flere arrestasjoner fulgte nå. I Ottadalen, Vågå, Lom, Skjåk og Lesja. Til sammen ble 45–50 arrestert. De ble kjørt til Hamar kretsfengsel. Milorg var brutt sammen.

Milorg ble hardt rammet

Etter at Olav Bismo ble skutt, ble det farligere å drive virksomheten i Milorg. Det ble en omorganisering i Milorg.

Ottar E. Havn var med fra starten, da tyskerne kom til Otta. Han hadde mange ulike oppgaver. Milorg var helt avhengig av partnere, som de kunne stole på. Oluf kom etter hvert sterkere med i organisasjonen. Oluf hadde ingen militær utdannelse. Han hadde fullført militærtjenesten i HM Garden. Tjenesten gjorde han i 1913.

Bildet av Kong Håkon den 7. hang i mønet på hovedhuset i Øvre Havn. Foto: Stein Tore Havn Karlsen

Vasstårnet til lokomotivene på Otta stasjon. Foto: Norsk jernbanemuseum