Ny bok om 170 setrer i Heidal

I samarbeid med lokale krefter i Heidal har forfatter Arvid Møller og Thorsrud AS, lokalhistorisk forlag på Lillehammer gitt ut boka ”Ysta ost og kjinna smør”. Det var Steinar Løsnesløkken og Pål Prestgard fra Heidal som fikk ideen om å samle inn stoff og registrere opplysninger om setrene i bygda.

 

Det er næravisa Norddalen som melder dette i artikkelen ”Lanserer seterbok”. I et intervju med ett av medlemmene i redaksjonskomiteen, Steinar Løsnesløkken, i anledning ”Ope Hælg i Heidal” 17.-19. august går det fram at Heidal har hatt 170 setrer og ti seterstuler. En person fra hver seterstul ble med på registreringen. Arvid Møller ble kontaktet for å få samlet stoffet i bokform.

Løsnesløkken mener dette er ei bok som passer for folk som er født og oppvokst i Heidal, bor der eller på annen måte har tilknytning til bygda og som ønsker å lese om setrene i bygda og hvordan seterlivet var.

– I boka er det intervju med blant annet flere budeier som har lang fartstid bak seg på setrene, sier Løsnesløkken til Norddalen.

Han forteller at det i sommer var drift på ni setre i Heidal, men fra neste sommer blir det  trolig færre, ifølge Løsnesløkken.

Boka er i salg på blant annet Otta Libris.

Denne artikkelen ble første gang publisert på selhistorie.no 4. september 2007