Dramatisk melketur til Otta
FLYALARM: ”Jeg hadde så vidt fått levert melka da flyalarmen gikk. Nærmeste tilfluktsrom var kjelleren under Otta Kooperative, så jeg sprang dit. De første bombene falt nesten før vi kom inn i kjelleren”. Det skriver Oskar Rønningen i artikkelen ”Sel og Mysuseter aprildagene 1940”.
Av Oskar Rønningen, Elverum
SERIE PÅ 3 ARTIKLER: Jeg arbeidet som gårdskar i Hole da krigen kom til Norge i 1940. Jobben besto bl.a. i å kjøre melk til Otta Ysteri. Siste turen med melk til Otta ble så dramatisk at jeg bestemte meg for å si nei til dette.
Jeg hadde så vidt fått levert melka da flyalarmen gikk. Nærmeste tilfluktsrom var kjelleren under Otta Kooperative, så jeg sprang dit. De første bombene falt nesten før vi kom inn i kjelleren. Et par karer diskuterte om dette var et sikkert sted. En av dem hevdet at dette var farligere enn å være ute på gata. Hvis en bombe trengte gjennom taket, ville det være den sikre død for alle i kjelleren. Da var det plutselig en som fikk panikk og ville ut. To karer måtte holde ham til flyalarmen var over.
Da jeg så vidt var kommet tilbake til hesten, gikk flyalarmen på nytt. Jeg hadde liten lyst til å gå ned i kjelleren igjen og løp derfor til skiferbruddene ovenfor Loftsgårdjordet. Der lå jeg sammen med noen norske soldater til flyalarmen var over.
Det falt en del spreng- og brannbomber rundt omkring på Otta. Like ved Grand Hotell sto en engelsk luftvernkanon. Det ble fortalt at kanonstillingen hadde fått en fulltreffer og at noen av kanonbetjeningen var drept eller såret. På jernbaneovergangen traff jeg hesten min med kjerre og melkespann. Den hadde slitt seg fra stativet bak ysteriet. Jeg fikk snudd den, og i trav kjørte jeg mot Blekabrua og heimveg. På Kongsveien nådde jeg igjen to hesteskysser som skulle i samme retning.
Nå kom flyene igjen, og i tillegg til å slippe bomber, skjøt de med automatvåpen. Det kom stadig nye fly; de gikk lavt over dalbunnen og fortsatte å skyte. Da jeg kom til Nygård, lot jeg hesten følge de andre hesteskyssene og sprang ned i en kjellernedgang på våningshuset i Nygård. Der sto jeg noen minutter til flyene hadde passert. Jeg tok igjen hesten ved Bekken. Da jeg kom tilbake til Hole, ble det oppdaget en stripe på et melkespann som kunne skyldes en kule.
Jeg ba nå John Hole om få dra til fjells og heller komme tilbake om det ble normale tider igjen. John godtok dette og sa at han fikk forsøke å nytte melka best mulig på gården. Jeg dro nå heim til Havn, fikk med så mye mat som jeg kunne bære, og dro til Mysuseter.
Fortsettelse følger
ARTIKKEL 1 AV 3
Dramatisk melketur til Otta (1)
Ryktene svirret på Mysuseter (2)
Samlet ski til engelske soldater (3)
Dette er første del av artikkelen ”Sel og Mysuseter aprildagene 1940” av Oskar Rønningen, Elverum. Artikkelen er tidligere publisert i Gåmmålt og nytt frå Sel, Sel Historielag, 1999.