Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden    

Sangen stod sentralt i tredje generasjons jernbanefamilie

Otta Mannskor i 1957 med tre blad Kristiansen. Første rekke nr. 5 fra venstre: Th. Kristiansen  og ytterst til høyre Birger Kristiansen. Bakre rekke nr. 6 fra venstre: Torgeir Kristiansen. Bildet er fra "Otta gjennom 100 år" Sel Historielag 1996.

Tre generasjoner Kristiansen valgte jernbanen som arbeidsplass, og på fritida var det sang for alle penga, også for søstrene. I 1929 reingjorde Otta-sangerne lokstallen og brukte den som konsertsal.

Av Torgeir Kristiansen fortalt til Odd Bakke

Denne artikkelen er den siste i en serie på tre artikler om jernbanefolk som var med å prege lokalsamfunnet fra 1920- og 1930-tallet og framover.

Les også:
Den gangen Otta jernbanestasjon hadde hundre ansatte

Lokomotivførerens datter minnes førkrigstidas Otta

De tre artiklene om jernbanefolk på Otta samlet i én artikkel.

JERNBANEFOLK PÅ OTTA: Bestefar Anton Kristiansen var snekker ved jernbanen og onkel Kristian Vedum var lokstallbetjent på Koppang. Min far Thorleif Kristiansen (f. 1891), gift med Goro Bergseth fra Alvdal, gikk i sin fars fotspor og ble ansatt som lokstallsbetjent på Koppang i 1910.

I 1921 ble han ansatt som lokstallsformann og flyttet til Otta med kone og barna Alfrida, Kari, Birger og Gunnar.

I forbindelse med forlengelse av Dovrebanen til Trondheim var det på Otta bygd ny lokstall med plass til seks lokomotiv.

Jernbanebolig med vann og klosett
Det var også bygd to nye jernbaneboliger hvor far fikk leilighet på tre rom og kjøkken med innlagt vann og klosett og baderom som kunne fyres opp i kjelleren.

Etter at de kom til Otta, ble jeg født i 1922, deretter kom Gerd, Ruth, Arne og Odd Guttorm. Han døde bare seks måneder gammel.

I 1933 kjøpte far eiendommen ”Sørmo” med hus på fem mål tomt av telegrafist Ragnvald Jevne for 14.000 kroner.

Det første som ble gjort var å legge vannrør fra brønnen og inn med en håndpumpe og et bad i kjelleren. Et lite anneks og andre etasje ble leid bort.

Min far var med i herredsstyret i to perioder og hadde også tillitsverv i kommunen.

Sangerstevne i rengjort lokstall
Far var sanger og spilte på fele, trekkspill og gitar. Han var med og startet Otta Mannskor.

Sangerstevnet i 1929 ble lagt til Otta, og da ble den store lokstallen reingjort og brukt som konsertsal. Han ble også utnevnt som æresmedlem i Gudbrandsdal Sangerforbund.

Th. Kristiansen
i spissen for en sangerfamilie

Kristiansen-familien var aktiv innen sang-, musikk- og idrettsliv på Otta gjennom flere tiår. Thorleif Kristiansen (bildet), bedre kjent som Th. Kristiansen var en ivrig korsanger.

Det er betegnende for familien at så vel Thorleif som barna var med i sangkor. Birger dirigerte Otta Mannskor og han svingte også takststokken i Otta Damekor.

Bildet viser Th. Kristiansen på hans 50-årsdag i 1941. Privat foto

Sang og fotball i skjønn forening

Kari Ødegård
(f. Kristiansen)
var medlem av
Otta Damekor,
her fra 1931.

Jeg og Birger ble også aktive medlemmer i Otta Mannskor i mange år mens søstrene våre Alfrida, Kari (bildet) og Gerd var med i Otta Damekor.

Jeg var målmann på A-laget og opplevde å bli kretsmestere i 1946. Gunnar var med på fotballaget og spilte i Otta Musikkforening. Om vinteren stilte han opp i langrenn, mens Birger likte å gå på jakt. Arne var også med i musikkforeningen som trommeslager, og på A-laget var han målmann.

Når det var fest på Solvang danset far og kollegaen Kristoffer Tønseth springleik og Rørospols. Da stoppet folk opp i dansen og så på Rørospolsen med stor applaus

Jernbanefolka på Otta hadde sine årlige juletrefester med dans på Grand Hotell. Det var populært og heldige var de som ble invitert.

Tredje generasjon jernbanefolk
Jeg og Birger ble med tiden ansatt i lokstallen, mens jeg gikk av med pensjon som vognvisitør og Birger som lokstallformann. Gunnar gikk i lære hos møbelsnekker Ola Ødegård og ble ansatt som snekker ved jernbanen på Hamar.

Derved ble vi alle tredje generasjon i jernbanen. Det som preget far var hans yrkesstolthet som jernbanemann.

Otta stasjon var som arbeidsplass i særklasse med godt samarbeid, humor, trivsel og godt arbeidsmiljø.

Denne artikkelen ble første gang publisert på selhistorie.no 31. desember 2011.

___________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

selhistorie.no har et samarbeid med otta2000.com, Sel Historielag og næravisa Norddalen på Otta om utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag og bilder.

Organisasjonsnummer 990 783 624

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 28. januar 2012.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo