Lokalhistorien fra Sel kommune finner du på selhistorie.no

"Fra fortid til framtid"

selhistorie.no/forsiden

Kafeer og losjihus på og rundt Otta i over hundre år

ARTIKKELSERIE: Otta og omegn hadde 32 kafeer og losjihus mellom år 1900 og 2000. Til tider var det åtte-ni samtidige kafeer. Det skriver lokalhistoriker Per Erling Bakke. I en serie på 27 artikler har han tatt et dypdykk i Ottas kaféliv de siste hundre årene.

Se hele artikkelen her med bare tekst.

Artiklene i serien med alle bildene finner du her:
Thorgård Pensjonat – for de vegfarende vestover (27)
Heggelund Pensjonat – også for konge og kronprins 26)
Bjørkly Kafé for turister, bygdafolk og lojserende (25)
Medbrakt mat på Kaffestuggu på Stampen (24)
Båtevjen det seinere Elva Kro (23)
Åses Friluftskafé – ungdommens kafé (22)
Nyheim – gjestehus med skjenkerett om sommeren (21)
Brit Klomstad drev hotellbedrift i Storgata (20)
Mari Havns hus var forløperen til Pillarguri Café (19)
Bondeheimen ble startet i bygning fra 1690-årene (18)
Otta Inn – stedets første kafeteria (17)
Baker Løkke utvidet med konditori i 1950-årene (16)
Dølastugu ble etablert av sjoavær (15)
Smedkafeen for bønder i byen (14)
Oline Jostuens kaffestuggu for mannens bekjente (13)
Kleivkafeen startet på Koopen og fortsatte ved Parken (12)
Kafé Kvil hadde hjemmelaget bondekost (11)
Kringen Kafé lå i Bakkehuset (10)
Grand Gjestegård på historisk grunn (9)
Solstad startet med å avlaste Otta Hotell (8)
Ajo Café oppkalt etter kjøpmann Arne Jordet (7)
Frichs Konditori lokket med ishockey- og kulespill (6)
Otta Jernbanerestaurant – ti minutters opphold (5)
Loftsgårds- og Rustenkafeen drevet av samme person (4)
Wangen Kafé i et av Ottas eldste hus (3)
Central Café for stamgjester og forbipasserende (2)
Jon Borres Kafé og Logihus og etterfølgeren Sagatun (1)

KAFEER OG LOSJIHUS: Gjennom 1900-tallet har det vært 28 kafeer på Otta, to på Selsverket og to i Ottdalen.  Kafeenes beliggenhet i forhold til de forskjellige arbeidsplasser gjorde at mange av kafeene også hadde sin faste kjerne av lokale kunder, som jernbanefolk, ysterifolk, gardbrukere, sjåfører og lastearbeidere.

Viktig ressurs
Kafeene var en viktig ressurs for stedet, samtidig som de var god tilleggsnæring for de mange familiene som dreiv disse stedene. Flere av kafeene tilbød også losji. De kom som en naturlig følge av utviklingen etter at jernbanen kom hit i 1896.

Starter Ogga lina
Et tilbakeblikk forteller oss om hvor, når og hvem som gjennom årenes løp har drevet kafé og overnatting. Bakke tar oss med på en vandring langs Storgata med små avstikkere til sidegatene for å finne huset, eller i beste fall stedet, der det en gang var en kafé. Han begynner ferden ”Ogga lina” og starter med Sagatun.

Bare tre fortsatt i drift
Av alle 1900-tallets kafeer som lokalhistorikeren skriver om er det bare tre som fortsatt er i drift.

______________________________________________________________________

selhistorie.no er et nettsted i regi av Kjell Arne Bakke, opprinnelig fra Otta, nå bosatt i Oslo. Artiklene på denne nettsiden tar utgangspunkt i allerede papirpubliserte artikler av hans far, Per Erling Bakke, og stoff fra Ulvoldenslekta fra Selsverket i Sel kommune.

...

selhistorie.no har et samarbeid med næravisa Norddalen på Otta om gjensidig utveksling av lokalhistorisk stoff.

Nettsiden tar i mot også andre lokalhistoriske bidrag.

Les mer om de lokalhistoriske artiklene her.

Denne siden ble sist oppdatert 25. november 2010.

Tilbakemeldinger og artikler til vurdering sendes redaksjonen@selhistorie.no

Ansvarlig redaktør: Kjell Arne Bakke, Solligrenda 52, 0491 Oslo