Brukte områdene utta lina om sommeren

Alle gårdene hadde dyrene sine på beite «utta lina». Det var store områder som ikke var dyrka, og kuer, ungdyr og hester beita side om side.

Av Gudrun Merkesdal

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet

Dette bildet fra Sel Historielags Fotosamling av Selsmyrene er fra lenge før Gudrun Merkesdal (Rudi) vokste opp i Baksida: fra 1908.


Toget kjørte inn i kuflokken

Artikkel 10 av 18: Kuene måtte over «lina» morgen og kveld, og det kunne være farlig. Kom det tog utenom rutetider, som det gjorde en gang, var ulykken der. Marta og Ola Bakkeberg var iferd med å hente heim kuene til melking. Det kom et tog og kjørte inn i kuflokken og flere kuer ble drept. Det var nok et stort tap.


Bada i kanalen

Om somrene bade vi i kanalen som rant fra Skottvannet mot Fetten, forbi Flæsket og så rett ut i Lågen. Vi kalte kanalen for «Sondet». Vi bada også i Lågen, ved båtstøa til Hågå. Søndagene sommerstid samlet vi onger, og flere ungdommer oss ved «Hampefurua» ved Hågå på Solsida. Det er en veldig gammel og spesiell furu som står der den dag i dag, ved nedkjøringen til Hågå, helt oppi veien.

I skråningen på andre sida var det fint å sitte på bakken. Der lekte vi blant annet «pantleiken». Vi møttes også nede ved elva nord for «Leirveigen» (nord for Hågåbrua). Bjarne Ulen hadde med trekkspill, og dans ble det på dem som kunne danse. Kaste på stikka var populært. Vi jentene likte å «folle», det er en ballek, der ballen slås mot en flat vegg, noen ganger med en hånd og noen ganger med begge. «Paradis» hoppa vi også.


Bybarn kom hit på ferie

Etter krigen var det mange unge fra byene som kom på landet på ferie. Hver sommer kom unggutten Knut fra Oslo til Formo. Det var spennende og nytt. Jeg vil tro alle vi jentene var forelska i Knut, men det sa vi ikke til noen. Han kom i mange somre, men ingen av oss fikk han, for han gifta seg med ei byjente. 

Knut og jeg kom til å jobbe i samme firma i Oslo en periode. Vi hadde ikke vært i kontakt med hverandre på mange år. I spisepausene frisket vi opp mange gamle minner fra somrene på Sel.


Ski og skøyter om vinteren

Om vintrene sto vi på ski i «Jonbakken» eller på skøyter på Ruditjønna. Noen ganger gikk vi på «møter» i Mathistad og i Hole, det var antagelig baptister og Indremisjonen. Det var mye sang og musikk på disse møtene, og det var derfor vi gikk dit. Narkotika fantes ikke på den tid, jeg kjente i hvertfall ikke til noe slikt. Du verden så godt vi hadde det.

Dette er artikkel nummer 10 i serien Baksida fra Hole til Skotte fra 1936 til 1952 av Gudrun Merkesdal.