Hest og mann gjorde jobben

Traktoren var ikke kommet til «Baksia» da jeg vokste opp. Våronna foregikk med hest og plog, en mann styrte plogen. 

Av Gudrun Merkedal

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

Dette bildet er ikke fra Baksida, men fra ulvoldskvea på Mysuseter.


Far hadde ei flott slåmaskin

Artikkel 7 av 18:  Såmaskin, harving og rulling var det selvfølgelig hest og mann som utførte. I innhøstinga var det slåmaskin og «hest og mann» som gjorde jobben. 

Far hadde en flott, rød slåmaskin som ble dratt av to hester. Bak på slåmaskina var det et sete som far satt på. Jeg trua meg til å få sitte på fanget hans, eller til fetter Sverre når han jobba hos oss. Det var veldig spennende. Ingen hadde så fin slåmaskin som far, syntes jeg.


Kornband ble satt i kvoster

Når kornet ble skåret om høsten lagde de «kornband» som ble satt i «kvoster». Det vil si at de satte flere kornband sammen med kornaksene opp. Maria Nesset var visst veldig flink til å binde kornbandene sammen. Det ble gjort på en spesiell måte. 

Det var mange som var med på denne jobben. Halmen ble skåret med noe som kaltes Skjero, som lignet på en liten ljå med kort skaft. Kornet skulle tørke til treskinga.


Så ble det kjøpt treskeverk

Etter hvert var det noen som kjøpte seg treskeverk og reiste rundt og treska for naboene. Innimellom husker jeg de streva fælt med motorer som ikke ville gå. Det måtte flere karer til når de dreiv med treskinga. Alle hadde potetåker den gangen, og naboer og unger var med på å sette potetene i jorda og ta dem opp igjen om høsten. 

Det var potetferie på skolen. Vi hadde mye moro når vi var med på disse jobbene. Det var mange som jobba i landbruket den gang. 14. april og 14. oktober kaltes «fløttardågå». Det var disse dagene folk bytta jobb.

Dette er artikkel nummer 7 i serien "Baksida fra Hole til Skotte fra 1936 til 1952" av Gudrun Merkesdal.