Selværer i krig mot svenskene

Bondesoldater fra Tho- og Haugenslekten deltok i krigen mot svenskene, men trolig ingen fra Øvre Havn.

Av Stein Tore Havn Karlsen

Artikkelen fortsetter etter bildet

 Bondesoldatene kunne være dårlig kledd. De fleste hadde fått utlevert gevær, krutt og kuler. Regntøy og vinterfrakker fantes ikke. Sko og støvler kunne bli nokså utslitt.

Sverige var som kjent "en krigernasjon " på 1700–1800 tallet. Svenskene prøvde å okkupere Norge flere ganger. Bondegårdene måtte ha soldater i beredskap. De ble sendt av sted for å kjempe mot fiender. Det var gjerne bondesønner og husmenn, som reiste. Da ble det tap av arbeidskraft hjemme. Bondesoldatene kunne være dårlig kledd. De fleste hadde fått utlevert gevær, krutt og kuler. Regntøy og vinterfrakker fantes ikke. Sko og støvler kunne bli nokså utslitt.

Det blir fortalt at på 1700-tallet kom en tropp fra Vik i Sogn. Troppen gikk hele veien over fjellet og frem til svenskegrensen ved Kongsvinger. Den samme ruten gikk visstnok "Det Waagiske og Lomske Kompagnie" .Man kan tenke seg hvordan beintøyet forandret seg etter en slik tur. Når og hvis de slo svenskene, forsynte man seg med ulikt materiell. Høye offiserstøvler var det sikkert kamp om.

Soldater fra Tho-slekten/To-slekten og Haugenslekten dro i krigen mot svenskene i Kongsvinger-området. I grensetraktene skjedde det mye, noen døde og andre ble syke. Men utrolig nok kom mange hjem igjen etter mange års tjeneste. Soldater som døde i området, ble gravlagt der.


Rodemester for Norddalen

Fra Øvre Havn kjenner vi ikke til personer som ble sendt i kamp. Men vi vet at Ole I. Havn (far til Engebret) var rodemester for Norddalen.

Ved en eventuell mobilisering var jobben hans å organisere bondesoldatene på gårdene. Møtestedet var Bredevangen syd for Otta.

Der var det i 1863 en stor innkalling for Norddalens styrker. Innkallingen var landsomfattende. 

Et brev som viser innkalling til distriktsmøte og sesjon.

Der var det i 1863 en stor innkalling for Norddalens styrker. Innkallingen var landsomfattende. Denne gamle innkallingsordren fra 1863 er tatt vare på. 

Bildet viser Karl den 12 sin likferd i 1718. Han var en av Sveriges mest kjente krigerkonger