Engebret på Øvre Havn

Øvre Havn var et mønsterbruk, så godt ble gården drevet at Engebret O. Havn (1862–1916) fikk Kongens fortjenstmedalje for det.

Av Stein Tore Havn Karlsen

Artikkelen fortsetter etter bildet

Familien i Øvre Havn i 1912. Bildet er lånt av Stein Tore Havn Karlsen.


Gården ble godt drevet

Det er skrevet at gården ble godt drevet. Flere hus ble bygget etter behov. To våningshus, fire stabbur (ett stabbur ble flyttet til Midtre Havn), fjøs, to staller med plass til fire hester, grishus, geithus, smie og eldhus.

Den hadde en fin seter med flere hus og løe, samt Ruphuset som bestod av to store steinhus i Rondane med sommerbeite. Gården hadde mange kyr, hester, sauer, geit, gris, og høner.


Kausjonerte og måtte innfri pengesummen

Langt tilbake i tid kausjonerte Øvre Havn store summer til oppstart av en forretning. Mulig det kunne være Tollefstugu, fortalte Ragnhild Havn. Butikken gikk dårlig, og det ble konkurs. Øvre Havn gård måtte innfri pengesummen. Da ble det utskilt en stor skogeiendom fra gården, som betaling for panten.

Selv om de mistet skog, hadde de mye igjen. Gården ble fremdeles godt drevet i mange år.


Engebret fikk Kongens fortjenstmedalje

I 1889 fikk Engebret O. Havn Kongens fortjenstmedalje for godt drevet gardsbruk. Dette var under kong Oscar den annens tid. Han fikk en messingbjelle med hans monogram. Den er i familiens eie. 

Engebret laget alt av redskap til gården. Han var dyktig til utsmykning også. Familien eier i dag forskjellige utskårede gjenstander, blant annet skjeer, kopper, krus, og kar.

 I 1889 fikk Engebret O. Havn Kongens fortjenstmedalje for godt drevet gardsbruk. Dette var under kong Oscar den annens tid. Han fikk en messingbjelle med hans monogram. Den er i familiens eie. Foto: Stein Tore Havn

I 1889 fikk Engebret O. Havn Kongens fortjenstmedalje for godt drevet gardsbruk. Dette var under kong Oscar den annens tid. Han fikk en messingbjelle med hans monogram. Den er i familiens eie. Foto: Stein Tore Havn Karlsen