Havnen – og det senere Øvre og Midtre Havn gård

Øvre og Midtre Havn var tidligere én gård kalt Havnen, men to brødre delte den melloms seg.

Av Stein Tore Havn Karlsen

Artikkelen fortsetter etter bildet

Dette bildet fra 1800-tallet er ett de eldste bildene som finnes av Havnen gård. Fjøset er annerledes på senere bilder. Veien ses på venstre side av bildet. Nærmest veien er låven, mens fjøset ligger på tvers. Til venstre for det ligger smia. Det fremste huset er Veslestua, og bak sees stabburene. To staller er skjult bak fjøset. Til høyre er storstua, som ble tatt ned, reparert og satt opp igjen i 1862. Fotografen er ukjent.


Hette Havnen fra gammelt av

Familien fra slekten Havn:
1) Den første som navngis er Johannes Rasmussen Ulmo (ca. 1635–1711). Gift med Kirsti Ulmo (1603–1663.

2) Johannes Rasmussen Moen (Havn?). Gift med: ukjent?
Obs. Så langt tilbake kan det være vanskelig å få sted, fødsel og død helt eksakt.
3) Rasmuss Johanneson Moen, Nedre Øygarden (1703–1773 (skomaker). Gift med Rønnaug Engebretsdatter fra Skjenna (1694–1784. Var datter til Ole Anderson Veggum (1662–1724) og Mari Andersdotter Veggum (1704–1784).

4) Engebret Rasmussen Havn (ca. 1724–1801). Gift med Mari Johnsdotter Kleivrud/Rosten (1737–1809).

5) Rasmuss Engebretsen Havn (1763–1844). Gift med Ingrid Olsdatter Kleivrud (1762–1844).

6) Engebret (Imbert) Rasmussen Havn (1790–1854). Gift med Ragnhild (Fredriksdatter (1799–1871) fra Hougen, på Nord-Sel. De fikk seks barn.


Delte Havnen i Øvre og Midtre

Engebret og Ragnhild gav fra seg gården til a) Rasmus og b) Ole Ingebretsen Havn. De delte Øvre Havn mellom seg på 1800-tallet. Det ble Midtre og Øvre Havn.

Det var Ole Ingebretsen som overtok Øvre Havn. Rasmus Ingebretsen fikk midtre og c) Fredrik (Frik) Havn fikk bygge i Bott-lykkja og ryddet seg jord. Han giftet seg med Marit, datter av Isak Uldalslien. De hadde en pleiesønn. Ingen overtok huset. Det ble etterhvert fraflyttet og er nå borte. Tuftene finnes etter huset.

En eldre søster d) Ragnhild ble boende i Øvre Havn. e) Jo Havn fikk nervefeber døde. f) Imbert Havn arbeidet som skomaker. g) Marit Ingebrigtsen Havn, fulgte med Engebret Hougen med familie til Hedmarken og siden til Tønsberg. Hun var tjenestejente for dem til 1860 og kom deretter hjem.

Ole Engebretsen Havn (født 15. mars 1829) giftet med Mari Pedersdatter Kleivmellom (født 17. juli 1827).

Øvre og Nedre Havn er i slekt med hverandre. John Havn (Øvre) født 1765 giftet seg med Rannei Skjenna (1769–1850) og flyttet til Nedre Havn.


Midtre Havn

Sønn til Rasmus, Knut Havn, ble syk. Han solgte Midtre Havn midt på 1920-tallet, etter at han kom tilbake fra Amerika. Albert og Aagot Bergum kjøpte gården, som da ble solgt ut av den gamle Havn-familien. Albert kom fra Solhjemsbergum og hadde etternavnet sitt derfra. Sønnen Magnus overtok deretter gården sammen med kona Marit. Magnus var eldste sønn. (Magnus gikk bort i 2019).

Den dyrka marka og en del av skogen som hørte til Øvre Havn etter delingen, er i dag lagt til Midtre Havn. Det er også jordet på Mo’om der det i dag er vinterparkering til Kampen. Dette jordet ble kjøpt fra Uldalslien. I tillegg til jorda, er skogen en del av ressursgrunnlaget på gården. Midtre Havn var den siste gården i Verkensbakkom som hadde melkekyr. Midtre Havn er en velstelt gård. Både dyrene i fjøset, men også de i skogen, har alltid fått godt stell, hver på sin måte. (Kilde: Per Amund Uldalen.


Min morfar kom fra Øvre Havn

Det er Øvre Havn som er utgangspunktet for fortellingen. Min morfar, Ivar, kom derfra. Gården kan være blant noen av de eldste gårdene i Verkensbakkein.
Ingrid Havn (datter til Ottar Havn) har slektforsket tilbake i tid. Hun søkte tilbake i Engebret Havns forfedre, men stoppet søket etter tolv generasjoner. Det ble sekstenhundretallet. Å søke videre bakover syntes hun ble en krevende prosess, så hun avsluttet der.

Etter slaget i Kringen i 1612 er Øvre Havn (Havnen) nevnt. Stedet ble gitt som gave i år 1613 til Audun Skjenna, som takk for heltemodig oppdrag.

Det andre bildet er tatt rundt 1905–1907. Fjøset er nytt og flyttet, og det pågår ombygging. Her fremstår gården på sitt beste. Huset ved flaggstangen er smia, og bak skimtes eldhuset. Det ble senere bygget om til "Olufhuset." Stabburene er muligens de eldste husene. Fotografen er Mathias E. Havn.

Dette er et gammelt bilde av Midtre Havn, muligens fra slutten av 1800. Det lille stabburet i midten ble flyttet fra Øvre Havn da gården ble delt. Mulig fotograf H. H. Lie.

Fra venstre Ragnhild Barhaugen, Albert Bergum og Ragnhild Havn. Foto: Mathias E. Havn.