Verkingen Magnus Berg – den anerkjente kunstneren

Magnus Berg fra Selsverket var den anerkjente kunstneren som Ludvig Holberg trolig brukte som levende modell i satiren Erasmus Montanus.

Av Per Amund Uldalen

Magnus Berg fra Selsverket ble en verdenskjent kunstner som har arbeidene sine utstilt først og fremst i København.

Kommer navnet fra Berg i Bakkom?
Det er sagt at Magnus skal ha etternavnet sitt fra Klinkenberg/Berg i Verkensbakkom og at familien hans bodde der.

– Jeg har ikke fått verifisert at han var fra i Berg i Bakkom. Det er imidlertid ingen andre steder som har dette navnet, så vidt meg bekjent, sier Per Amund. Er det noen som vet noe om dette?


Far til Magnus var messingsmed på kobberverket.

– Klinkeberget har et navn som kunne tyde på at det ble brukt i forbindelse med metallarbeider. Dette berget ligger rett opp for Rukinsvingen i dag. Plassen er anmerket i kartet fra 1832 og var husmannsplass under Formo, forteller Per Amund.


Verkingen ble verdenskjent

I artikkelen Billedhuggeren med de «sterkt rystende hender» i Gåmålt og Nytt fra Sel bind 2, 2002, utgitt av Sel Historielag og publisert på Selhistorie.no, skriver Rolf Ulvolden at Magnus Berg ble en verdenskjent kunstner som har arbeidene sine utstilt i København.

Eieren av kobberverket var Christian den fjerdes halvbror, Ulrik Fredrik Gyldenløve (1638–1704). Han oppdaget den unge Magnus Bergs begavelse som treskjærer. Et av hans mest berømte arbeider er «valbjørk-pokalen» som er fra den tiden han var i Gyldenløves tjeneste på Selsverket.

Magnus Berg ble sendt til København – med hoffets støtte – for å bli maler. Han tilbrakte noen år i Italia og Frankrike som Marattis elev. Bare noen få malerier og tegninger er bevart.

Magnus Berg er mest kjent for sine utskjæringer i elfenben. Han ble en meget anerkjent kunstner, og en rekke av hans arbeider er utstilt i Rosenborg Slott i København. Han oppnådde høyere priser på sine verker enn den mer kjente Rubens.


Det meste av arven tilbake til Sel

Da Magnus døde, ble boet delt i tre deler: Enka etter broren Christen på Åsåren, som hadde 12 barn, skulle få den ene parten. Den andre parten ble delt mellom de to andre søskene Berte og Nils, og den tredje parten gikk til de fattige i København.

Pokalvasen «Vandet»: Utført i bronse, elfenben og sølv. Arbeidet er utført av Magnus Berg i årene 1708–1723. Kan sees på Rosenborg Slott, København.

Valbjørk-pokalen står på Rosenborg Slott. Arbeidet er utført av Magnus Berg.

 Elfenbens relieff "Eco Homo" av Magnus Berg, år 1721. Ligger i Wien skattekammer.

Våpenskjold tilhørte Griis-slekten, utført av Magnus Berg.

Bildene av Magnus Berg sine arbeider er sendt oss fra Stein Tore Havn Karlsen.

På Selhistorie.no kan du lese hele historien om Magnus Berg fra Selsverket 

Les også om Magnus Berg hos The Royal Danish Collection, Rosenborg, Danmark

Se eksempler på hans arbeider her