Den omreisende fotografen fra Verkensbakkom

Mathias Engebretsen Havn (1891–1979) var en omreisende fotograf som kom fra Verkensbakkom. Han tok utallige bilder fra 1900-tallet.

Av Stein Tore Havn Karlsen 

Mathias E. Havn avbildet på ukjent sted rundt 1932.

I voksen alder dro Mathias rundt i bygda og fotograferte.  Det fortelles at Mathias hadde en meget positiv og vennlig fremtreden. Han fikk god kontakt med kundene og fotograferte også i selve atelieet.


Viste tidlig interesse for fotiografering

Mathias var født i Øvre Havn. Han var sønn nummer 2 til Engebret og Maria Havn, som fikk ti barn. Oluf E Havn (født 1889) var den eldste. En sjelden gang måtte familien til Otta for å handle og besøke andre familiemedlemmer. I den forbindelsen oppdaget Mathias, Hans H. Lies foto-atelier. Han opphold seg ofte rundt atelieet, og viste stor interesse for fotobutikken.

Hans H. Lie oppdaget guttens store interesse, og tok han inn i atelieet. Det var spennende å se fotografering og komme inn i mørkerommet der han fremkalte negativer til bilder. På den tiden var det en stor prosess. Da Mathias var 12–13 år løp han ned til Otta så ofte han kunne, og det fikk han lov til. Han fikk lære seg alt om foto og fotografering hos Hans H. Lie. Mange flotte fotografier er bevart.

Utstyret var stort og tungt. Han måtte bringe med seg mange glassplater i ryggsekken på alle utflukter. Én glassplate måtte brukes til hvert bilde. Han mange bilder ble tatt i Rondane av turister, bygdefolk, dyr, hus og natur.

– Vi i familien har fått mange bilder, fra der han reiste omkring. Det var kun fotografer, som hadde muligheter til å fotografere på den tiden.
Jeg har arvet mange av disse familiealbum, forteller Stein Tore.


Bygde hus i dragestil på Vinstra

Hans H. Lie bygget hus med atelier på Vinstra, som han kalte «Fronheim». Huset og inventaret var i dragestil. Det lå på oversiden av jernbanestasjonen. Da huset med atelier var ferdig, hadde han fremdeles åpent to dager i uken på Otta. Mathias jobbet også på Vinstra. Der traff han Lise, som han giftet seg med. De overtok gården på Ruste, som hun kom i fra. De fikk to barn; Solveig og Bente.

Hans H. Lie og Mathias var gode venner. Mathias signerte aldri fotoene, som han tok. Men vi i familien vet hvilke som han fotograferte. Hans H. Lie (1867–1918) gikk dessverre bort altfor tidlig av lungebetennelse under Spanskesyken. Han ble bare 51 år gammel.

Mathias Havn, fotografert på konfirmasjonsdagen rundt 1905.