Uladammen

Ifølge Syver Ulvolden (1917–2012) skulle Uladammen, som ble bygd i 1879, forhindre at Storofsen gjentar seg.

Av Kjell Arne Bakke

Artikkelen fortsetter etter bildet

I dette bildet fra Uladammen står Jørgen Letrud foran åpningen i bunnen av den gamle fangstdammen. Bildet er hentet fra www.otta2000.com med tillatelse fra Geir Neverdal.

Uladammen ble ombygd i 1999, da den gamle damkronen i mur ble usikker. I det første bildet står Jørgen Letrud foran åpningen i bunnen av den gamle fangstdammen.


Byggingen av Uladammen ga veg innover Uldalen

I artikkelen Historiske glimt fra Selsverket i Sel Historieags bok «Gåmålt og nytt frå Sel fra 2002 skrev Syver Ulvolden (1917–2012): «Byggingen av dammen gjorde at det i 1879 ble bygd veg innover Uldalen. Den hadde stor betydning for setrene på Mysuseter og ikke minst for måssåtrafikken fra fjellet. Måssåen hadde stor betydning som tilskuddsfôr for husdyr. Før vegen ble bygd, var en avhengig av isveg etter Ula. Dette kunne ikke skje før Ula hadde kjøvd fra seg etter nyttår.»

Men det er først og fremst Johan A. Lie vi kan takke for at historien om Uladammen er tatt vare på for ettertiden. I den samme boka fra historielaget (2002) skrev Lie at ingeniør T. Heiberg den 30. juni 1878 reiste fra Kristiania til Sel for å begynne oppføringen av Uladammen. Han kom til Stampen 3. juli. Noen dager seinere kom det et stort hestefølge med utstyr.

Karene lesset av ved Stampebrua, og fraktet utstyret oppover de bratte Verkensbakkene opp til dammen. Det meste måtte bæres på rygg eller kløves med hest. Mye skulle til for det krevende arbeidet: borstål, feisler, spett, slegger, stubbrytere, snekkerverktøy, trillebårer og mye annet.

I historielagets bok skriver Lie også om det seinere damarbeidet. I 1925–1926 ble dammen og sidevangene forhøyet med rundt en meter, fordi den da var helt fylt med grus. I 1942 var det planer om å bygge på dammen, men dette ble av ulike grunner ikke utført. Senest i 1988–1989 ble damkrona forsterket med armert betong, fordi det hadde dannet seg sprekk. Gjennom årene har det vært tatt ut mye masse bak dammen, blant annet i 1970, da det ble tatt ut 20.000 kubikkmeter, samtidig med at veien til Mysuseter ble utbedret.

«En ny dam stod ferdig våren 1999 og ligner de fleste moderne damanlegg. Den gamle dammen står gjemt i vann tre–fire meter innafor, og vil med tida bli helt gjemt av løsmasser. Et gjevt kulturminne er borte, men trøsta får være at verkingene kan sove trygt selv når vårflommen bryt som verst», skrev Johan A Lie i artikkelen.


Jorder ble neddemmet

Per Amund Uldalen legger til at før dammen kom, hadde både Lorenstad, Nedre Kolbotn og Uldalen jorder ned mot Ula som ble demt ned. Dette fikk de erstatning for. På Nedre Kolbotn ble erstatningen delt mellom brukeren og eieren (Moen). Dette skriver også Johan Lie om i sin artikkel om dammen. Landskapet fremst i Uldalen ble altså ganske forandret når dammen kom.

Dammen ble også ny adkomst for Lorenstad. Før hadde de råk på sørsida av elva fra Stampen. Fra riktig gammelt av fantes riktignok også «Styggebroen» som gikk omtrent der Lorenstad har bro i dag. Styggebroen er tegnet inn på kartrissene av Ula som ble laget da de bygde dammen. Jeg vet ikke når den ble borte, skriver Per Amund.

Når dammen kom, begynte Lorenstadfolket å ro over elva om sommeren og gå over isen om vinteren. Dette holdt de på med fram til dagens bro til Lorenstad ble bygget først på 1980-tallet.
– De gikk også over damkrona, en dristig manøver, sier Olav Barhaugen.

Dette er et bilde av en som heter Spigseth, forteller Stein Havn Karlsen som eier dette bildet etter Mathias E. Havn. – Spigseth er ukjent for meg. Mathias hadde tydeligvis han med seg til Dammen ved Hondleggan. Bildet er tatt rundt 1910–1915.

Bildet er av den gamle Uladammen som ble bygd i 1879. Det er sendt oss fra Knut Johan Bakke og Per Erling Bakke.

Bildet er av den nye Uladammen som ble ombygd i 1999

Rester etter den gamle Uladammen. Bildet er fra 1999, da dammen ble ombygd. Bildet er hentet fra www.otta2000.com med tillatelse fra Geir Neverdal

Den gamle Uladammen. Bildet er sendt oss fra Anne-Torill Jakobsen

Den nye Uladammen oktober 2010. Fotograf: Palmar Ruste

Bildet er av den gamle Uladammen som ble bygd i 1879.

Også dette er et bilde av en som heter Spigseth, som Mathias E. Havn tydeligvis hadde med seg til Dammen ved Hondleggan, forteller eieren av bildet, Stein Tore Havn Karlsen. Bildet er tatt rundt 1910–1915. I bakgrunnen ses Nedre Kolbotn og til venstre bak Spigseth ses tømmerrenna.

Bildet er av den nye Uladammen som ble ombygd i 1999. Bildet er hentet fra www.otta2000.com med tillatelse fra Geir Neverdal.

Den nye Uladammen oktober 2010. Fotograf: Palmar Ruste.

Stian Brenden rensket opp i dammen i september 2016. Foto: Palmar Ruste

Bildet er fra Ula, ovenfor Uladammen som ble ombygd i 1999. Bildet er hentet fra www.otta2000.com med tillatelse fra Geir Neverdal.