Opplevde bombingen nord for Sjoa i april 1940

SJOA: I aprildagene 1940 kom flyene over Slåfjellet – på tvers over dalen – og slapp bombene, slik at én falt ned i Lågen ved Eide, én landet oppi Flekken og flere falt i Lågen og på jordet til Stanviken. Det forteller Kristine og Målfrid, begge født Slåen, og vokst opp i Lillerusten i Baksida ved Sjoa. 

Av Lars Grøneng, Hamar   

Det hadde stoppet et tog nedenfor Lillerusten, så det var vel dette toget som var målet for bombingen. Muligens trodde tyskerne at det var toget med Kongefamilien. Passasjerene søkte opp i skogen på oversiden av husene i Lillerusten, som ligger i Baksida, altså på vestsida av dalen ned mot Sjoa.

Automatvåpen mot togpassasjerene

Flyene kom nå tilbake – denne gangen over Kollodokken på andre sida av dalen. Nå ble det skutt med automatvåpen etter personene fra toget. Kristine og Målfrid forteller at de samlet sammen masser av patronhylser på gårdsplassen da angrepet var over.

Det var en skremmende opplevelse for disse to jentene på sju og ti år, og noe som sikkert har satt spor i sinnet.

Passasjer i sjokk

Kristine forteller blant annet om en mann – en passasjer på toget – som tydelig hadde fått sjokk der han satt på en stubbe og holdt hendene foran ansiktet og stønnet fram ”skyter dem, skyter dem” gjentatte ganger.

Lars Grøneng er gift med Kristine og er Målfrid (Molle) Cederstrøms svoger.

Denne artikkelen er første gang publisert på selhistorie.no 08.10.2007