Different Eagles – bandmedlemmene mimrer om pop-eventyret

Artikkelen om Different Eagles har over noen uker vært publisert stykkevis og delt på Facebook-sida til Selhistorie.no: Lokalhistorie fra Sel kommune. Der mimret bandmedlemmene over dette pop-eventyret fra Otta, og nå gjør de det samme i Norddalen.

Av Kjell Arne Bakke

Different Eagles_bandmedlemmerArne Andreassen, f. Lien

Gruppebildet: Different Eagles-medlemmer fram til 1974. F.v. Morten Sletten, Roald Lien, Bjørn Brandt og Odd Arild Hedlund.

Portrettet: Arne Andreassen,f. Lien, var med fra starten, fra 1969–1972.

Different Eagles – rockebandet som varmet opp for de store

Morten Sletten: – Per Arne Berntsen var svært viktig

Morten Sletten, gruppas andre bassist, tenker tilbake på Different Eagles-/Rondane-perioden med stor glede:

– Det var samhold, entusiasme og pågangsmot som løftet bandet opp til den populariteten vi fikk. I tillegg var rollen til Per Arne Berntsen svært viktig. Han ordnet det tekniske, holdt orden på utstyret, kjørte oss rundt omkring på spilleoppdrag, var «sangpedagog» da vi øvde på sang/kor og han organiserte øvingene våre i stor grad. Han fortjener en stor takk!

Morten synes det har vært fantastisk moro å følge disse artiklene på Facebook-sida, og han har fått mange tilbakemeldinger på dem fra folk rundt omkring.

– Selv om det er over 40 år siden, er dette gode minner om ei ungdomstid som ble prega av mye øving, humor og mange spillejobber rundt omkring. Jeg jobber i dag i alle de seks kommunene i Nord-Gudbrandsdal, og overalt har jeg fått masse positive tilbakemeldinger på disse artiklene. Mange har spurt om Different Eagles skal ha en «reunion» i løpet av året. Det er tydeligvis svært mange som fortsatt husker denne perioden og bandet vårt, sier Morten.

Arne (Lien) Andreassen: – Spilte mye Creedence og Steppenwolf

Arne, gruppas første bassist, forteller at Creedence Clearwater Revival og Steppenwolf var gjengangere på repertoaret til Different Eagles.

– Creedence-låter lå mitt hjerte nærmest fordi det var enkle, fengende låter som i aller høyeste grad fikk publikum i stemning. Favoritten min var «Have you ever seen the rain», en god nummer to var «Born to be Wild» av Steppenwolf, mens nummer tre var Lobos «Me and You and a dog named Boo». Det var en fin stemningsfull låt som var veldig etterspurt av publikum, forteller Arne.

Arne er enig med Morten at Per Arne Berntsen var svært viktig for Different Eagles.

– Uten han hadde det nok ikke gått så bra. Han holdt, som Morten sier, styr på alt. All honnør til Per Arne.

Arne minnes da de var oppvarmingsband for Saft som var på Europatoppen med «People in motion»:

– Vi dro på og spilte låten med Saft som tilhørere. Det var modig gjort, og vi fikk skryt av brødrene Thue & Co. for vår versjon av denne låten. Det var stort.

Han trekker også fram Vidar Tho.

– Han var den fantastiske trommisen vår, som dessverre døde i en tragisk drukningsulykke. Han var en humørspreder av de sjeldne. Det var alltid artig å være sammen med Vidar, sier Arne.

Odd Arild Hedlund: – Mer enn øving og spilling

Odd Arild Hedlund oppsummerer Different Eagles-perioden slik:

– Selv om vi var ofte ute på spillejobber, fikk også vi i Different Eagles heldigvis med oss andre sider ved ungdomstida – med fest og moro. Det er også noe jeg er glad for, at det ikke bare ble øving og spilling.

– Vi var jo bare 15–16 år gamle da vi startet med å farte rundt, og vi som andre var ikke alltid like gode venner. Men vi fant alltid tilbake til det vi holdt på med, sjøl om jeg slo han Roald i nasen så blodet spruta på tur mellom Lillehammer og Moelven engang. Jeg ber herved om unnskyldning, sier han.

Blant de mange minnene som sitter spikret fra Different Eagles-perioden er det store samholdet mellom bandmedlemmene:

– Er det noe du ellers vil trekke fram?

– Vi satte pris på bestemora til Per Arne Berntsen. Ho husa oss en del da vi spilte i Ringsaker-traktene, ei grepa dame som satte pris på langhåra folk.

Bjørn Brandt: – Stort bydefestmiljø på syttitallet

Trommeslager Bjørn Brandt trekker fram det store bygdefestmiljøet som var på 70-tallet.

– Det var stort sett fulle hus og nesten like mange fulle folk, forteller han.

Noen ganger var det morsomme opplevelser, andre ganger opplevelser av litt mer tvilsom karakter:

– Vi opplevde slåsskjemper i Trøndelag, illsinte østerdøler og kranglevorne gudbrandsdøler. Dette var noe vi stort sett opplevde som tilskuere fra scenen, men det hendte også at vi fikk besøk oppe blant instrumentene.

Noen få ganger opplevde de også å spille i lokaler hvor arrangøren var irritert over lydstyrken.

– Jeg husker en plass, tror det var i Østerdalen, hvor vi måtte snu alle høyttalerne inn mot veggen bak scena i stedet for ut mot publikum. Men, det meste var stor stas under spillejobbene. Og, som oftest var det en del fint å se på ute i salen.

– Hva var det verste med spillejobbene?

– Det verste var nok om jeg ikke klarte å lure meg unna når basskassa til Morten skulle bæres opp trapper og inn på scena. Det var en koloss både i omfang og vekt, smiler han.

Bjørn minnes Different Eagles-tiden med glede:

Det var ei fin periode med mye musikk og godt kameratskap. Vi opplevde mye under spillejobbene både i by og bygd, sier han uten å utdype det noe mer.
 

Roald Lien: – Different Eagles betydde utrolig mye

Roald Lien forteller at Different Eagles-perioden har fulgt ham gjennom alle år seinere.

– Dette må vel tyde på at denne perioden betydde utrolig mye? spør han.

I likhet med de andre gruppemedlemmene trekker også han fram kameratskapet i gruppa, alt de opplevde og støtten fra de mange som hjalp dem i gang – ikke minst foreldrene og familien Berntsen som ga dem spillerom. Han trekker også fram alle dem de ble kjent med rundt omkring.

– Vi fikk som oftest hjelp av Per Arne Berntsen under øvinger. Han lyttet til låtene og hjalp oss ofte å lære dem vi skulle spille. Det tok ofte litt tid å øve flerstemt kor, men det ble til slutt kanskje et varemerke for oss. Per Arne bidro også til å skrive tekster.

Roald forteller at opplevelsene var store uansett hvor de var.

– Noe av det største var nok på Øyer samfunnshus, da Saft kom inn på scena etter akkurat å ha akkurat vunnet Europatoppen, og vi hadde spilt før dem. 850 personer var samlet i et lokale som rommet 350. Det var stort. Etter denne kvelden ble «People In Motion» en av de beste låtene for oss, minnes Roald.

Han takker for at historien om Different Eagles ble skrevet.

– Også mange andre synes det, sier han og viser til de mange tilbakemeldingene som han har fått fra fjern og nær.

– Jeg har fått hilsener fra folk som opplevde dette sammen med oss, oppsummerer Roald Lien.

Denne artikkelen ble første gang publisert som deltartikler på Lokalhistorie fra Sel kommune, Facebook-sida til Selhistorie.no i perioden 13. januar til 1. februar 2015. Den ble første gang publsiert i sin helhet på Selhistorie.no den 18. februar 2015 og deretter i avisa Norddalen 19. februar 2015.