Pillarguri hedret med pris, støtte og egne dager

I 1995 tok daværende ordfører og representanter for avis, teaterlag, handelsstand og Sel Historielag initiativet til å hedre Pillarguri og andre sterke kvinner. Resultatet ble Pillarguridågå, en egen støtte ved stasjonen og ikke minst en årviss Pillarguripris, som ble delt ut til kvinner som hadde utmerket seg.

Av Odd Bakke, Otta

Avdukingen av Pillarguristatuen ved Otta stasjon.

1998 VED OTTA STASJON: Ordfører Ola Svaet, i forgrunnen, taler på vegne av Sel kommune ved avdukingen av Pillarguristatuen. Fra venstre står Falckonor Wathers med det norske flagget. Videre Rolf Ulvolden, Ola Tamburstuen, Inge Leif Larsen, Kjetil Eide, Hans Kristian Børud, Syver Bakken, biskop Rosemarie Køhn og kunstneren Arne Mæland. Bildet er hentet fra boka 

 

PILLARGURIKOMITEEN: Pillarguri er vår historiske stolthet gjennom flere generasjoner, uansett hva man mener om hennes eksistens. Hun står der oppe på Pillarguritoppen og skuer ned på Kringen, hvor hun er motiv i Sinclarstøtta. Navnet og figuren hennes har vært brukt i markedsføring av varer og tjenester blant annet i kommunevåpenet til Sel kommune.

Vagvær stilte seg i spissen
Mange har hatt planer og ideer om en ny støtte av Pillarguri, men uten resultat. Så dukket det opp en vagvær i servicenæringen på Otta, og som endte opp som markedskonsulent i Dagningens Otta-avdeling. Syver Bakken hadde mange ideer om Pillarguri og stort pågangsmot.

Han søkte kontakt med kjøpmann og lokalhistoriker Rolf Ulvolden, og den unge og entusiastiske lederen av Otta Handels- og Næringsforening, kjøpmann Kjetil Eide. Disse tre jobbet godt sammen. Målet var i første omgang å få reist en støtte av Pillarguri i Otta sentrum.

Rolf tok straks kontakt med kunstneren Arne Mæland som hadde laget bysten av Paul Botten-Hansen på Selsverket. Mæland kom fram til en pris på cirka 200.000 kroner for ei Pillarguri i full størrelse. I samarbeid med avisen Dagningen ble det opprettet et Pillarguri-fond.

Straks gikk Bakken, Ulvolden og Eide i gang med kronerulling, der folk ble oppfordret til å gi 50 kroner til fondet. Dette ble meget vellykket. Mye av dette arbeidet ble omtalt i lokalavisene.

I 1999 ga Syver ut boka ”Ringen om Kringen”, der alt arbeidet de hadde med Pillarguristøtta og arrangementet av Pillarguridågå er godt beskrevet.

Pillarguriprisen


Pillarguriprisen deles ut i forbindelse med den årlige Pillargurifestivalen. Ifølge statuttene skal prisen deles ut ”til en kvinne som i kraft av sitt mot og virke er et forbilde for oss andre”.

Prisen er delt ut 17 ganger og vinnerne er:

  • 1996 Rosemarie Køhn

  • 1997 Annbjørg Lien

  • 1998 Wenche Foss

  • 1999 Åse Kleveland

  • 2000 Anne-Cath. Vestly

  • 2001 Trine Hattestad

  • 2002 Mari Boine

  • 2003 Kari Traa

  • 2004 Shabana Rehman

  • 2005 Marit Breivik

  • 2006 Liv Signe Navarsete

  • 2007 Mari Maurstad

  • 2008 Kristin Krohn Devold

  • 2009 Wenche Myhre

  • 2010 Tora Berger

  • 2011 Hege Schøyen

  • 2012 Norske Kvinners Sanitetsforening prinsesse Astrid, Fru Ferner

Ville være først til mølla
I Fron hadde man sitt årlige Peer Gynt-arrangement med kroning av årets Peer Gynt. Hvorfor ikke noe lignende på Otta, tenkte nok Syver og mange andre. Her gjaldt det å være den første til mølla, og karene innkalte til møte med ordfører Ola Svaet 1. desember 1995. 

Mannen bak var Syver, som mente det var viktig å dra med seg ressurspersoner, både fra historie- og teaterlaget. Han la fram sine ideer om et årlig arrangement i dagene rundt datoen for Slaget i Kringen, 26. august 1612.

Det kom fram at også en annen gruppe syslet med tanker om et arrangement knyttet til Pillarguri. Resultatet ble at disse to gruppene samarbeidet, og den nye Pillargurikomiteen besto av disse seks: Syver Bakken, Rolf Ulvolden, Kjetil Eide, Hans Kr. Børud, Inge Leif Larsen og Ola Tamburstuen.

Resultatet ble Pillarguridågå
I 1996 ble Pillarguridågå åpnet av ordfører Ola Svaet. Biskop Rosemarie Køhn fikk Pillarguriprisen og Pillarguristatuetten, som var skåret i miniatyr av Einar Trettøy. Deretter var det Sinclairmarsj med start og innkomst i Parken. Historielaget tok seg av turen til Pillarguritoppen og Marcello Haugens hytte.

Under Pillarguridågå året etter gav ordfører Ola Svaet i sin åpningstale i Parken klar beskjed om at Pillarguridågå var kommet for å bli. Asbjørn Ringen i GD fulgte opp med å understreke at avisa adopterte arrangementet fordi det er en viktig del av identiteten til Otta. 

Annbjørg Lien ble tildelt Pillarguriprisen for sitt arbeid for å fremme rotekte norsk musikk. Kulturkvelden i Otta samfunnshus hadde høy kvalitet. Ett av høydepunktene var bunadsmønstringen levert av Ingrid Løkken. Ellers kvitterte Annbjørg med et felespill som fikk publikum til gispe.

På Rustom ble en minnestein med det britiske flagg avduket til skotske sekkepipetoner til ære for en engelsk soldat som falt der 29. april 1940.

Pillarguristatue i 1998 
I 1998 kom statuen opp på sokkel ved jernbanestasjon ved hjelp av dugnadsarbeid. Avdukingen fant sted under dette årets Pillarguridågå og ble utført av prisvinneren Wenche Foss assistert av Rosemarie Køhn.

Vigga og GD viste bilder og skrev utførlig om avdukingen og festforestillingen. Om festforestillingen skriver GD følgende: 

”Det ble en forestilling av beste merke, da Pillarguridågå 1998 ble åpnet i går kveld. Det var lurblåser Ina Sæterbakken som drog det hele i gang, før ordfører Ola Svaet foretok den offisielle åpningen.

Deretter var det duket for kveldens høydepunkt, en tre kvarter lang konsert med HMK Gardes Musikkorps. I et av numrene hadde de med en hardingfelespillende solist. Og det var nok ikke helt tilfeldig at de åpnet konserten med Edvard Griegs ”Ved Rondane”.

Siden kom den ene musikalske perlen etter den andre, før selveste Røysheimsgamla tok over. Den ene replikken etter den andre satt som spikret. Her fikk både den ene og den andre et aldri så lite sleivspark. Otta spelmannslag spilte en knakende god irsk vals. Et annet høydepunkt var sekkepipeblåserne fra Oslo District Caledonian Pipe Band.

Kvelden ble avsluttet med Heidalstrolla, som serverte lyriske ”Selsbrura” av Magne Bø".

Kulturutveksling mellom Norge og Skottland
I april 1999 reiste Pillargurikomiteen, ordføreren og utviklingssjefen på tur til Skottland som ledd i kulturutvekslingen. I august kom skottene tilbake til Pillarguridågå. Denne gangen hadde de med seg et fredssverd som ble høytidlig overlevert til Pillargurikomiteen. Sverdet oppbevares på Otta Hotell.

Samtidig ble det avduket en vennskapsminnestein ved oppgangen til gamlevegen i Kringen. I 1999 hadde kommunen overtatt og rustet opp Jernbaneparken. Området ble valgt til det historiske Tusenårsminnestedet i Sel, da det var jernbana som la grunnlaget for Otta som by i 1896.

Pillarguri-emblem

Pillarguri-emblem

Pillarguri er brukt som motiv for å markedsføre Otta.

Pillarguridågå 1999 
Pillarguriprisen ble dette året overlevert til Åse Kleveland av Syver Bakken. Hun fikk prisen for sitt engasjement og evnen til å dra andre med seg i riktig retning.

– Hun har opptrådt med sang og musikk og har vært kulturminister og jeg vet ikke hva, sa Syver.

Det var mye å glede seg over fra scenen i kulturhuset.

Trettøy laget tre-relieff av Skottetoget og Slaget i Kringen 
Rolf Ulvolden og jeg besøkte Einar Trettøy for å se på hans malerier. Vi fikk også se hans tre-relieff som skulle til Austråt i Trøndelag. Det illustrerte sagnet om Olav den hellige og slaget på Stiklestad. Da vi spurte om han kunne tenke seg å lage noe lignende fra skottetoget, svarte han at det ville være en ønskedrøm.

Trettøy kom til Otta i 1970 som verksmester på Vinduselement. Han var utdannet møbelsnekker og hans store hobby var tegning, maling og treskjæring. Han hadde gått på treskjærerkurs hos den kjente billedhuggeren Oskar Lynnum ved Nidarosdomen.

Vi lånte alle bøkene om slaget i Kringen på biblioteket og kjøpte prost Kraghs bok ”Samlede segn om Skottetoget”. Einar tegnet nå opp alle skissene på store gråpapir og fikk vist dem fram til Pillargurikomiteen i lagerhallen i Engerbygget. 

Jeg var til stede og spurte hvor mye hvert relieff ville koste. Til det svarte Einar 10.000 kroner og noe mer for de store.

– Det blir 200.000, kom det kjapt fra Inge Leif Larsen. - Vi tar dem.

Og slik ble det. 

Pillargurikomiteen regnet med sponsorer og salg av andelsbrev. I august 2003 var ti relieff ferdig. De ble vist fram i Galleri Rondane. Bildene var tiltenkt en vegg i det planlagte kulturhuset. Da kjøpesentret stod ferdig, fant man i 2005 en fin plass til samtlige 15 relieff på langveggen i andre etasje.

År 2000: Otta får bystatus
Pillarguridågå i 2000 startet fredagskvelden den 25. august med at lederen for Pillargurikomiteen, Syver Bakken, delte ut Pillarguriprisen til Anne Cath. Vestly i Otta samfunnshus.

Med Otta juniorspelmannslag, Sel Teaterlag, Oslo District Caledonian Pipe Band ble forestillingen en opplevelse. Anne Cath. hadde tidligere på dagen vært på biblioteket og blant annet lest fortellingen om Knerten.

Otta feiret sin nye status på Pillarguridagen lørdag 26. august 2000 i Parken. Tusen byfolk møtte opp, og Otta Musikkforening og Lalm Musikkforening åpnet festen.

Formann i Otta Rotaryklubb, Gudbrand Skjåk, overrakte ordfører Ola Svaet et flott ordførerkjede. Ordføreren sa i sin takke- og åpningstale at kjedet bare ville bli brukt ved spesielle anledninger, og at datoene 26. august 1612 og 2000 ville bli stående i historiebøkene. Tre førsteklassinger hjalp ordføreren med å sende opp tusen ballonger.

Steinarbeideren i Parken

Pillargurikomiteen hadde gått til anskaffelse av en støtte av en steinarbeider i full størrelse. Kunstneren Arne Mæland hadde stått for utførelsen med Jørgen Letrud som modell.

Øyvind Lien fikk æren av å avduke monumentet under festforestillingen i Parken. I sin tale understreket Pillargurikomiteens leder, Syver Bakken, hvor mye bergverksdriften og steinindustrien har betydd for bygda gjennom tida.

Det var mange arrangement som Sinclairmarsjen, Pillarguriløpet og konsert ved Pillarguristatuen av Oslo District Caledonian Pipe Band og Otta Musikkforening.  

2004: Den britiske ambassadøren deltok
I forbindelse med dette årets Pillarguri-arrangement var skottene og den britiske ambassadøren, Jane Owen, invitert til et møte på Otta videregående skole av kommunen og næringslivet. Det dreide seg om samarbeid og utveksling av reiselivet mellom Norge og Skottland.

 Skiferarbeideren i Parken pÃ¥ Otta.
Foto: Geir Neverdal, www.otta2000.com 

Jeg ble engasjert av kommunalsjef Kari Hølmo Holen til å være med til Rondane Spa for å ta meg av ambassadøren, siden de mente at jeg var den som kjente historien om Skottetoget og Slaget i Kringen best.

Ambassadøren snakket norsk, så det var ikke noe stort problem. Tilbake i Parken på Otta overvar vi kulturarrangementet med ”skottedansere” fra Trøndelag og sekkepipeblåsere fra Oslo.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

2004: I Parken på Otta. 
F.v: Kari Hølmo Holen, kommunalsjef i Sel, Jane Owen, britisk ambassadør og Odd Bakke, Sel Historielag.

2012: Også 400-årsmarkeringen av Slaget i Kringen
I 2010 oppnevnte ordføreren en jubileumskomité for markering av Slaget i Kringen.  Her ble både Pillargurikomiteen og Sel Historielag med. Markeringen ble lagt til Pillarguridågå med utdeling av Pillarguriprisen i Ottahallen fredag kveld den 24. august.

Denne gangen ville komiteen hedre alle norske kvinner for den betydning kvinnene har for utviklingen av velferdssamfunnet.

– Vi er glade og svært stolte av å ha prinsesse Astrid, Fru Ferner til stede her under kulturkvelden for å motta Pillarguriprisen på vegne av Norske Kvinners Sanitetsforening, sa ordfører Pryhn, som høytidelig overrakte statuetten.

Den største spenningen var selvsagt knyttet til hva som befant seg i den hemmelige pakke fra 1912. Det gikk et jubelbrøl gjennom Ottahallen da programleder Mariann Sæther annonserte at tiden var kommet.

Medier fra inn- og utland hadde stått i kø for å fortelle om den hemmelige pakken på Otta. Det viste seg at pakken for det meste inneholdt dokumenter og tekstiler fra 300-års feiringen i 1912.

Kringenstøtta ble pusset opp til Kringenjubileet i 2012.

Kringenstøtta ble pusset opp og oppgradert til 400-åsjubileet for Slaget i Kringen i 2012. 
Bildet utlånt av Geir Neverdal, Otta2000.com.

Kulturseminar i Otta kulturhus 
Lørdag ble det arrangert kulturseminar. Seminaret åpnet med sekkepipespill av Chris Maile, som hadde deltatt under alle Pillarguridager som har vært arrangert. Leder for arrangementkomiteen, Dag Erik Pryhn, ønsket velkommen. 

Støtta i Kringen fra 1912 var tema. Den ble restaurert til 400-årsmarkeringen, og Sel Historielag var drivkraften. Etter en søknad fra Sel Historielag innvilget Sparebankstiftelsen 100.000 kroner. Uten dette bidraget hadde det ikke blitt noen restaurering.

Dagfinn Claudius holdt foredrag om kulturminner. Otta Musikkforening vartet opp med en av Ole Hjellemos komposisjoner som ble oppført i 1912. Anne Holbø Wendelbo fortalte om Holbøs arbeid med Kringenstøtta. Synne Grothe, Ann Kristin Odnes og Kari Grøsland spilte et utvalg ”goroleiker” og en ”goroleik” sammen med Otta spel- og dansarlag.

Geir Neverdal i Sel Historielag viste en bildepresentasjon på storskjerm, mens Eline Holbø Wendelbo avsluttet kulturseminaret med å framføre Sinklarvisa.

Utstilling i Otta samfunnshus
Her var det laget en spesiell utstilling for 400-års markeringen av Skottetoget og Slaget i Kringen.

Museumsdirektør Torveig Dahl fortalte at utstillingen var satt sammen av mange forskjellige deler, blant annet våpenutstilling, postkortutstilling, historisk montasje fra 1612.

Det var blant annet også knivutstilling i regi av den lokale knivklubben og kiltutstilling med Chris Maile.

Byfest på Otta
Otta Handels- og Næringsforening arrangerte byfest i tilknytning til 400-årsmarkeringen ved å rigge opp et telt på Grand-tomta med plass til 650 sitteplasser.

– Det er viktig å få til et folkelig arrangement under en så stor markering med Ole Ivars som trekkplaster, sa Kjetil Eide.

Det store opptoget som startet ved Solvang og folkeskolen gikk samme ruten som 17. mai-toget. Toget og resten av arrangementet ble filmet og lagt inn på to DVD-er av Sel Historielag. Disse er til salgs hos Libris på Otta.

Pillargurikomiteen nedlagt
På årsmøtet i Sel Historielag i 2013 ble det opplyst at Pillargurikomiteen var nedlagt og at eiendelene var overført til historielaget, blant annet det skotske sverdet som fortsatt skal være utstilt på Otta Hotell.

Jeg har som pensjonist tatt vare på en del avisutklipp fra begivenheter i disse årene. Takket være dyktige journalister i Vigga, Norddalen og GD kan mye finnes igjen i avisene.

Denne artikkelen ble første gang publisert på Selhistorie.no 19. januar 2014.
____________________________________________________________________